Inside: Aardappelmarkt

Farm Frites bijt spits af met contracteren

20 Januari 2018 - Niels van der Boom

Het contracteren van de fritesaardappelen voor seizoen 2018/2019 wordt afgetrapt door aardappelverwerker Farm Frites. De prijs van de aardappelen voor af land levering zijn naar beneden toe bijgesteld. Het bedrijf promoot daarnaast de mogelijkheid om meerjarige contracten af te sluiten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Farm Frites corrigeert de prijzen voor oogst 2018 naar beneden. Voor de af land levering wordt €1,25 per 100 kilo minder uitbetaald. Voor levering droog uit de schuur is dit €0,75 per 100 kilo. Vorig jaar steeg de contractprijs, mede door de hoge pootgoedprijzen. Aangezien de pootgoedprijzen zich nu op een lager niveau bevinden, gaat ook de contractprijs weer omlaag.

Meerjarige afspraak
Farm Frites biedt vanaf dit jaar ook meerjarige contracten aan, zowel voor af land als levering droog uit de schuur. Het is een nieuw concept en Farm Frites verwacht dat het een trend is die we de komende jaren waarschijnlijk meer gaan zien. Verwerkers zoeken naar grondstofzekerheid, om zodoende aan de vraag te kunnen voldoen. Daarbij zoeken zij naar vaste leveranciers. 

Farm Frites stuurt aan op 2- en 3- jarige contracten

De volatiele prijsvorming maakt het lastig om te concurreren in de internationale fritesmarkt, meerjarige afspraken kunnen daarbij helpen. Farm Frites stuurt aan op 2-jarige en 3-jarige contracten. "We gaan ervan uit dat er met deze financiële stimulans meer meerjarige contracten zullen komen. Dat sluit goed aan bij de wens van onze klanten", aldus Walter van Stee, manager inkoop bij Farm Frites.

Een 2-jarig contract levert een meerprijs op van €0,35 per 100 kilo. Bij het 3-jarige contract is dat €0,75 per 100 kilo. "Door een 3-jarig contract aan te gaan, blijft de prijs voor bewaaraardappelen gelijk aan vorig jaar", aldus Van Stee. "Voor de af land prijs houdt het (bij een 3-jarig contract) een verlaging in van €0,50 per 100 kilo."

Minder af land
"Dit jaar wordt later gestart met de af land levering. Dit door de grote beschikbaarheid van aardappelen uit bewaring van vorig seizoen. Normaal gesproken wordt in week 27 gestart met de af land periode, voor 2018 is dit week 30", legt Van Stee uit. "Dit betekent dat het aandeel af land te leveren aardappelen afneemt."

Andere contractvormen
Farm Frites probeert tevens te voldoen aan de behoefte van telers om met de prijzen mee te kunnen bewegen. Daarvoor hebben ze, naast het klikcontract, vorig jaar het F4-contract geïntroduceerd. "Het unieke van dit contract is dat de uitbetalingsprijs, bij een bodemprijs, bepaald wordt op basis van de gemiddelde slotnoteringen van de termijnmarkt."

De beschikbaarheid van pootgoed is dit jaar geen discussie

De geluiden van telers zijn positief en daarom zal Farm Frites dit contract ook komend seizoen weer aanbieden. "De mensen die meegedaan hebben aan dit systeem komen, zoals het er nu naar uitziet, uit op hun garantieprijs (€9 voor Fontane en €10 voor Innovator in week 17). In een duur jaar wordt dat misschien onvoldoende gevonden, maar in een jaar als deze zijn mensen er juist blij mee. Als het een duur jaar zou zijn geweest, dan doet men wel mee met de positieve prijstendens", vervolgt Van Stee.

Vraag en aanbod in balans
Waar de beschikbaarheid van pootgoed vorig jaar een discussie was, lijkt dit voor het nieuwe seizoen geen probleem te zijn. Bij Farm Frites is ervoor gezorgd dat er voldoende pootgoed aanwezig is voor de gewenste en te contracteren rassen. Bovendien is het pootgoed dit jaar goedkoper dan in het voorgaande jaar.

Groei
Daarnaast groeit Farm Frites het komende jaar in haar verwerkingscapaciteit, om zodoende te kunnen voldoen aan de wereldwijd groeiende vraag naar voorgebakken product. "Je maakt een areaalplanning aan de hand van de behoeften van de fabriek, inclusief de uitbreidingen en investeringen die we tussen juli 2018 en juli 2019 plannen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden