Inside: Aardappelmarkt

Markt leeft op, na diepe winterslaap

26 Januari 2018

Deze week kwam er, na een lange tijd, weer wat leven in de markt voor aardappelen. Een gebrek aan vraag bracht de markt tot nog toe in een diepe winterslaap. Vooral het niet noteren van Belgapom was daar tekenend voor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week noteerde Belgapom voor het eerst sinds er dit seizoen aardappelen droog uit de schuur worden genoteerd, en ook deze week kwam Belgapom met een notering. De markt voor Bintje in België blijft heel zwak, met nog steeds veel aanbod en een flauwe stemming. De markt voor Fontane lijkt voorzichtig tekenen van herstel te laten zien, met een stijging van €0,50 tot €3.

Meer ruimte in leveringsverplichtingen
De iets levendigere markt wordt veroorzaakt door meer ruimte in de leveringsverplichtingen. Die hebben nu geen last meer van een dwingend aanbod en de restpartijen die niet afgenomen werden tijdens de af land periode.

Gaat oplopende euro roet in het eten gooien?

Verwerkers lijken de voorkeur te geven aan het bijkopen voor levering op de korte termijn. Daarnaast lijkt het erop dat zij de contractaardappelen van goede kwaliteit naar achteren willen schuiven om op deze manier voor het einde van het seizoen de dekking rond te krijgen.

Oplopende euro
De export liep tot zover goed. Echter, of de oplopende euro roet in het eten gaat gooien, wordt de komende weken pas duidelijk. Voor de afzet van frites lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De vraag is goed en de prijzen zijn minimaal prijshoudend. De termijnmarkt klimt op naar zijn hoogste punt van de afgelopen 2 maanden.

Met €5,70 loopt deze dan ook uit op de dagprijs en de Cash Settlement. De Cash Settlement zakte deze week weg naar €3,70, een dubbeltje lager dan in week 3. Daarmee komt de premie op €2 te staan, met nog 12 weken te gaan is dat een bewaarvergoeding van €0,16 per week.

Nieuwe verkopers zijn lastig te vinden op de termijnmarkt. Indekkers zien weinig neerwaartse risico’s op dit niveau en een aantal handelshuizen bieden ook prijzen gelijk aan de termijnmarkt voor levering april/mei.

Fysieke markt beslist
Of de opleving definitief is, zal afhangen van de opvolgende vraag in de fysieke markt. Uiteindelijk zullen de verwerkers koopbelangstelling moeten tonen, om de markt verder omhoog te brengen. Gezien de dekking van deze partijen zullen ze het lang kunnen volhouden, om zodoende geen vraag op de markt te geven.De vergelijking tussen de Cash Settlement en de aardappeltermijnmarkt.Wilt u meer grafieken zien, bezoek dan de database.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden