Inside: Aardappelmarkt

NAK-cijfers bevestigen lage pootgoedexport

5 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

Uit de meest recente plomberingscijfers van pootgoed (NAK) blijkt dat de plombering dit jaar duidelijk achterloopt op vorige jaren. Hoe komt het dat de NAK-cijfers onder het niveau van de voorgaande jaren ligt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 1 maart 2018 is 648.141 ton pootaardappelen geplombeerd. Dat is ruim 60.000 ton minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Op dat moment kwam het plomberingscijfer uit op 710.557 ton.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De plomberingscijfers lopen duidelijk achter op voorgaande jaren.

Export van pootaardappelen moeizaam
Dat er minder gecertificeerd is, heeft alles te maken met het moeizame verloop van de pootgoedexport. "Met name de afzet in Zuid-Europa is lager", zegt HZPC-directeur Gerard Backx. "De reden daarvoor is de lage consumptieaardappelprijs."

Jan van Hoogen, directeur bij Agrico, noemt daarbij ook het feit dat het de afgelopen 2 weken erg koud was. "Dat helpt niet bij het afleveren." Wel verwacht hij dat het de komende weken erg druk gaat worden. "Echter, de cijfers van vorig jaar gaan we niet halen."

Potermaat
Ook Peter Ton, directeur bij Stet Holland, noemt de achterstand op dit moment fors. Als extra reden zegt hij dat de opbrengst in de potermaat lager is dan vorig jaar. Toch verwacht hij niet dat de vraag minder zal zijn. "De belangrijke markten, die nu nog beleverd moeten worden, zijn over het algemeen professioneel en passen hun planning niet zomaar aan als reactie op stemming in de markt." 

Vorig seizoen was de vraag in Europa echter bovengemiddeld. Ton: "We verwachten dat het tekort, ten opzichte van vorig jaar, verder zal oplopen. In het meest positieve scenario zal deze gelijk blijven."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden