Inside: Aardappelmarkt

Strenge Britse winter helpt aardappelprijs

5 April 2018 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft al meerdere jaren last van lage aardappelprijzen, maar de verwachting is dat de prijzen zich dit jaar kunnen herstellen. De oorzaak daarvan is de stevige, lange winter in het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel heeft het VK te maken met een overaanbod van aardappelen. Het betreft de grootste voorraad sinds 2010, welke in januari werd geschat op 2,4 miljoen ton. Deze fikse cijfers hebben jarenlang een drukkend effect gehad op de prijs.

Toenemende vraag naar aardappelen
Verschillende analisten verwachten dat het late voorjaar de prijs kan ondersteunen. Dit zorgt er namelijk voor dat de hoofdmoot aan aardappelen nog maar net de grond in is gegaan, en dat de al gepote aardappelen achterstand oplopen. Het maakt dat het VK nu al een achterstand heeft op eerdere jaren.

Laat voorjaar kan de prijs ondersteunen

Normaal gesproken is dat slecht nieuws, maar het heeft een grote invloed op de prijzen voor de aardappelen van het afgelopen seizoen. Doordat de oogst van komend seizoen laat zal zijn, is de verwachting dat er een grote vraag naar aardappelen van afgelopen seizoen zal komen. Volgens Produce Investments zal dit voor een stijgende aardappelprijs zorgen.

Pootgoed minder populair
Ook zullen er in het VK waarschijnlijk minder aardappelen gepoot gaan worden. Dat meldt de organisatie op basis van het gegeven dat er minder vraag is naar pootgoed. Ze merken dat de verkoop van pootgoed (juli tot december) lager ligt dan in voorgaande jaren.

De impact van het overaanbod op de markt zorgt er momenteel voor dat telers minder investeren in pootgoed. De verwachting is daarom dat de oogst van volgend jaar lager zal zijn.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden