Inside: Aardappelmarkt

Nog drie weken te gaan, prijs loopt op

6 April 2018

De ondertoon van de aardappelmarkt is ook deze week goed. Het aanbod van vrije aardappelen is beperkt. Dit door de lage prijs en het afnemen van partijen die weg moeten vanwege de kwaliteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het latere voorjaar geeft eveneens een positief sentiment op de prijs. Veel telers zijn afwachtend wat betreft aanbieden, mede doordat ze geen prijsrisico meer ervaren. De onderkant is gezien en er is enkel nog opwaartse potentie, zo lijkt het credo.

In Europa is Nederland nu de snelste stijger. In de Cash Settlement laat het land een stijging zien van €1,18, waarbij Duitsland een daling toont van €0,09. Het wordt nog interessant hoe de markt zich de komende weken gaat ontwikkelen. Trekt de effectieve markt door, of zal de termijnmarkt terug moeten naar de prijs van de Cash Settlement? De vraag in de fysieke markt zal dit bepalen.

Als er interesse is, wordt er een flinke premie betaald

Goede vrije aardappelen
De dunheid van de markt kan (bij een toenemende vraag) de prijs snel laten stijgen, iets wat de afgelopen weken ook al is gebleken. Vooral de goede vrije aardappelen, van de gewilde rassen zoals Markies, Agria en Innovator, kunnen dan snel stijgen in prijs.

Dat wordt ook aangetoond door een transactie op de PAT (Platform Aardappel Transacties) voor Innovator (levering week 17) tegen een prijs van €7,50. Ook een transactie van Markies (€8,75) laat zien dat, wanneer er interesse is, er voor vrije aardappelen een flinke premie betaald moet worden.

Het weer is bepalend
De tweede factor is het weer. De komende week lijkt het voorjaar flink uit te pakken en daardoor kan men volop het land op om de vroege aardappelen te poten. Een vertraging van maximaal 2 weken (ten opzichte van afgelopen jaar) lijkt geen onoverkoombaar probleem te zijn.

De andere bedreiging van de prijs is de temperatuur. Bij oplopende temperaturen zal het aanbod weer toenemen. In de verschillende weerberichten wordt nu namelijk zelfs gesproken over 20 graden Celsius. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de prijs.

Uiteindelijk zullen de termijnmarkt en de fysieke markt elkaar in week 17 raken. Met nog 3 weken te gaan, en met een premie van €1,20 tussen de Cash Settlement en de termijnmarkt zal er in ieder geval iets gaan gebeuren.De termijnmarkt versus de Cash Settlement in oogstjaar 2016.

Meer grafieken zien? Bezoek de Database.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden