Inside: Aardappelmarkt

Laat Brits voorjaar zet markt in beweging

16 April 2018 - Niels van der Boom

Het Verenigd Koninkrijk heeft een extreem natte maand achter de rug. Op veel plaatsen viel de dubbele hoeveelheid neerslag, ten opzichte van het gemiddelde. Voorjaarswerkzaamheden lopen hierdoor vertraging op, waaronder het poten van aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Normaalgesproken kunnen aardappeltelers in de Oost-Engelse kustregio vroeg het land op. De grond is zanderig en het klimaat mild. Dit voorjaar is het echter zoeken om geschikte percelen te vinden. Het gevolg van een extreem natte winter en daaropvolgend nat voorjaar.

Het poten is een maand later gestart

Vroege (kriel)aardappelen, die voornamelijk voor de tafelaardappelmarkt worden geteeld, zijn minstens een maand later de grond ingegaan. Aanhoudende lage temperaturen en veel neerslag helpen de gewasontwikkeling niet. Dat geldt eveneens voor andere voorjaarsgewassen als suikerbieten.

Wateroverlast
Volgens officiële data van het Britse weerinstituut Met Office hebben veel gebieden in maart een recordhoeveelheid neerslag ontvangen. Op plekken meer dan 200% van het gemiddelde. Aardappelteeltgebieden in Midden-Engeland en Zuidoost-Schotland kregen de meeste regen voor hun kiezen, wat lokaal tot wateroverlast leidde. In het drogere oosten viel iets minder neerslag. Een kwart tot de helft meer dan normaal.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

Op sommige plaatsen viel in maart enorm veel  neerslag.In andere jaren reden de pootmachine half april volop rond. In heel het land liggen de werkzaamheden nu nagenoeg stil. Zelfs voor het strooien van kunstmest en de grondbewerking is het veelal te nat.

Afwijzingen
De voorjaarsvertraging begint langzaam merkbaar de worden op de Britse aardappelmarkt. Telers wijzen daarom lage biedingen af, met in het achterhoofd de verwachting dat de nieuwe oogst zich later aandient en de oude oogst mogelijk gewild wordt.

Net als op het Europees continent verliep ook de aardappeloogst afgelopen herfst niet zonder slag of stoot. Slechte partijen zijn echter vervroegd afgeleverd. Vooral het ras Maris Piper, de meest geteelde aardappel in het land, is niet vrij van bewaarproblemen. Afgezien van kiemlust houden partijen zich gemiddeld goed.

Stijgende prijzen
De vraag naar kwaliteit is vooral bij Maris Piper merkbaar. AHDB Potato meldt een prijsrange van £23 tot £29 per 100 kilo. Omgerekend €27 tot €33,50. Let wel, het gaat dan om gesorteerde partijen in kleinverpakking. Met zo’n €20 per 100 kilo liggen prijzen voor verse frites op een wat lager niveau. Het gaat dan eveneens om gesorteerde partijen, in 25 kilo zakken. Die worden afgezet bij de vele fish & chips zaken.

Engeland verwacht een mooie zomerse week. Dit tempert de prijsstijgingen enigszins. Handelaren denken vooral dat het met de vroege krielaardappelen (salads) wel losloopt. Voor de verse frites en tafelmarkt is er nog wel kans op verdere stijgingen.


Britse vraag op vasteland
Een laat Brits voorjaar geeft ook de aardappelsector in andere West-Europese landen hoop. Daar schreven we vorige week al over. Handelaren doen echter eerst Noord-Frankrijk en België aan om aardappelen te kopen. Pas daarna is Nederland aan de beurt, omdat de transportkosten hier nu eenmaal hoger liggen. Bovendien staat niet iedereen te springen om handel met de Britten te drijven. Fritesfabrikanten hebben waarschijnlijk de mogelijkheid om intern hun grondstofbehoefte in te dekken.

De tussenhandel, die bijvoorbeeld voor de verse frites inkoopt, zoekt de gouden kruimels op. Zeker op het vlak van Agria, een ras dat steeds meer voet aan wal verkrijgt bij de Britten, is dit seizoen extra speurwerk vereist. De vraag vanuit Engeland, naar specifieke partijen, kan zorgen voor reuring in de markt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden