Inside: Aardappelmarkt

Amerikaanse industrie put voorraad niet uit

18 April 2018 - Niels van der Boom

Uit data van het Amerikaanse landbouwministerie USDA blijkt dat de voorraad fritesaardappelen op 1 april 2% groter was dan op dezelfde datum vorig jaar. Een derde van de totale oogst ligt nog in opslag. Het totale afgeleverde tonnage komt lager uit maar, fabrieken hebben wel meer aardappelen verwerkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens cijfers van het USDA lagen op peildatum 1 april nog 6,78 miljoen ton aardappelen van de hoofdoogst (fall potatoes) in opslag. Dit is een derde van de totale oogst. Ten opzichte van een jaar eerder is de voorraad daarmee 2% groter. Deze cijfers zijn inclusief de voorraad die aardappelverwerkers in handen hebben. Ook het pootgoed voor komend seizoen is meegenomen in de berekening. Naar schatting is die laatste post goed voor een volume van 1,5 miljoen ton.

2

procent

meer aardappelen in opslag op 1 april

Aardappelstaten
Aardappelstaat Idaho heeft de meeste voorraad in handen. Hier lag nog 2,5 miljoen ton aardappelen in opslag. Goed voor 38% van de productie. Dit is wel iets minder dan op 1 april 2017 het geval was. In Washington lag nog 1,52 miljoen ton in voorraad. Dit is wel iets meer dan vorig jaar het geval was.

De totale hoeveelheid afgeleverde aardappelen, sinds 1 april 2017, bedraagt 13,5 miljoen ton. Een daling van 3% met de 12 maanden daarvoor. Fabrieken hebben wel iets meer aardappelen afgenomen. Het gaat om 7,4 miljoen ton. Een stijging van 1%. Bewaarverliezen komen uit op 980.000 ton. Een afname van 8%.

Canadese aardappelvoorraad
Ook de Canadese aardappelvoorraad was groter op 1 april. Statistiekcijfers wijzen een 1,3% groter volume uit, van in totaal 2,24 miljoen ton. In Manitoba, Alberta en op Prince Edward Island liggen de meeste aardappelen opgeslagen. Alleen in Ontario en Alberta ligt de voorraad hoger, ten opzichte van een jaar eerder.

In 12 maanden tijd werd 5,15 miljoen ton aardappelen afgenomen. Een stijging van 4% ten opzichte van de periode daarvoor. Ten opzichte van een maand eerder zijn wel minder aardappelen afgenomen. Dit tempo is echter geen inconsistent beeld.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden