Inside: Aardappelmarkt

Aprilcontract wikkelt op hoogste punt af

27 April 2018

Het aardappeltermijncontract 'april 2018' is donderdag 26 april geëxpireerd. Alle openstaande contracten zullen op basis van de Cash Settlement worden afgewikkeld. Wat is de prijs hiervan, en hoe verhouden de deelnemende landen zich ten opzichte van elkaar?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag 26 april was het voor het laatst mogelijk om te handelen op april 2018 oude oogst (2017). De nog openstaande contracten (een recordaantal van bijna 5.500) zullen worden afgewikkeld op de Cash Settlement van €5,80, zoals die door de EEX bekend is gemaakt.

De afwikkeling van de notering vindt plaats op het hoogste niveau van de Cash Settlement tot op heden dit seizoen. De eerste Cash Settlement van dit seizoen werd vastgesteld op €3,90, het (achteraf bezien) donkerste punt van de aardappelmarkt.

Afwikkeling op €5,80 met recordaantal openstaande contracten

Overvloedige oogst
Alle mogelijke middelen om door de overvloedige Europese aardappeloogst heen te raken werden benut (zoals de afzet naar zetmeelindustrieën), waardoor na een lange periode die aanhield tot in maart de aardappelmarkt zich voorzichtig wat oprichtte. De laatste Cash Settlement van maart was (met €4,50) €0,40 hoger dan de week ervoor. Na die tijd werden de verhogingen van de Cash Settlement doorgezet met dus als hoogste notering tot nu toe de €5,80 op donderdag 26 april. 

De Cash Settlement komt, zoals bekend, tot stand door inbreng vanuit België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Opvallend is dat de hoge inbreng de laatste weken vanuit Duitsland kwam. Kwam de gemiddelde inbreng vanuit België en Frankrijk donderdag 26 april niet hoger dan gemiddeld €4,37, vanuit Duitsland werd ruim €7,50 ingebracht.

Innovator fors duurder
Volgens diverse bronnen zou er in de Duitse markt voor vrije Innovator €10 per 100 kilo zijn betaald in week 17, terwijl men in België de neus ophaalt voor Bintje. Op 27 april werd door Belgapom niet meer dan €2 per 100 kilo op het bord gezet voor Bintje. Het verschil in marktprijs tussen de beide rassen is enorm en geeft aan in welke 'fase' het ras Bintje in de aardappelmarkt anno 2018/2019 is beland.

Juni nog geen gelopen race
Met nog 5 keer een Cash Settlement te gaan en het juni 2018 contract (afwikkeling al op 1 juni) zal ook de geschiedenisboeken in kunnen gaan. Vrijdag 27 april werd er voor de juninotering rond €7,70 gehandeld, een verschil van €2 ten opzichte van de meest actuele Cash Settlement. De komende weken moet de fysieke markt verder stijgen en daarmee ook de diverse noteringen die gebruikt worden voor de Cash Settlement. Zeker geen onoverkomelijke stap in een volatiele markt als het om vrije aardappelen gaat.

Aan de andere kant zijn er ook signalen dat het aanbod medio mei zal toenemen, waardoor er druk op de markt komt. De vraag voor de komende weken is: kan de stijgende lijn van de afgelopen maand worden vastgehouden, of zal de markt als een nachtkaars zal uitgaan? De tijd zal ons dat leren.  De Cash Settlement per oogstjaar (2014, 2015, 2016 en 2017).

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden