Inside: Aardappelmarkt

Russische fritessector in 1 klap verstevigd

30 April 2018 - Niels van der Boom

De Russische fritesfabriek van Belaya Dacha Group en joint venture Lamb Weston Meijer is eind april officieel geopend. Wanneer het bedrijf op volle toeren draait, kan er 200.000 ton aardappelen per jaar worden verwerkt. De grootste afnemer is McDonalds.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De fritesfabriek in Lipetsk is al sinds de start van dit jaar actief. Op dit moment kan er 90.000 ton aardappelen worden verwerkt, en eind 2019 moet de volledige capaciteit zijn bereikt. Het gaat dan om 200.000 ton aardappelen die tot frites worden versneden. De grootste afnemer hiervan is fastfoodketen McDonalds (650 restaurants). Zij willen in het land namelijk alleen nog Russische frites serveren.

De fabriek van Belaya Dacha kent een lange voorgeschiedenis. In 2014 zou het starten met de partners Farm Frites en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). De sancties tegen Rusland gooide echter roet in het eten, waarna beide partners zich terugtrokken.

115

miljoen

euro kostte de bouw van de fabriek in Lipetsk

Staatssteun
LWM zag wel brood in de fabriek en trad toe aan de onderhandelingstafel. Ook het Russische staatsprogramma voor de landbouw deed een duit in het zakje. Geheel volgens schema konden begin 2018 de eerste aardappelen worden verwerkt. Met de bouw is een bedrag van 8,7 miljard roebel gemoeid (omgerekend €115 miljoen). Naar eigen zeggen is het de eerste grootschalige fritesfabriek in Rusland. Ivan Lebedev, viceminister van Landbouw, opende de fabriek op 25 april officieel.

Tijdens de opening benadrukte Lebedev hoe belangrijk het is voor Rusland om zelfvoorzienend te zijn. Met flinke subsidiëring lukt het om lokaal te produceren tegen een eerlijke prijs. Voor de regio Lipetsk speelt ook het aantal banen een rol; ruim 200 Russen kunnen terecht in de fabriek.

Groeien op de Russische markt
Bas Alblas, de CEO van LWM, ziet het als een unieke kans voor het bedrijf om te groeien op de Russische markt. Belaya Dacha noemt daarnaast ook de kennis en ervaring die LWM heeft in de productie van frites.

De eerste en grootste klant voor het bedrijf is McDonalds, maar de partners hopen dat meer fastfood- en retailketens volgen. De Amerikaanse fastfoodgigant is al 30 jaar actief in Rusland en heeft de ambitie om dit jaar volledig op Russische frites over te stappen. Daar helpt deze fabriek bij. De hoofreden hiervoor is de volatiele roebel, waarmee geïmporteerde Nederlandse en Poolse frites moet worden afgerekend.

Eigen teelt
Belaya Dacha beschikt over veel landbouwgrond, waarmee het 30% van de grondstofbehoefte zelf kan invullen. De aardappelen zijn afkomstig uit de regio Tambov, waar het een nieuwe bewaring heeft gebouwd om de benodigde 60.000 ton op te slaan. De overige 140.000 ton wordt door akkerbouwbedrijven in de regio verbouwd. Belaya Dacha en LWM werken nauw samen met de contracttelers om de kwaliteit en opbrengst te verhogen. In gunstige gevallen bedraagt die nu 50 ton per hectare.

De bottleneck voor de Russische (frites)aardappelsector is pootgoed. Daarvoor moet het nog in Nederland aankloppen. McDonalds houdt de pootgoedvoorziening in eigen hand, waardoor het kan sturen op kwaliteit. "In het verleden was er geen aardappelras voorhanden die aan onze eisen voldeed", zegt Khamzat Khasbulatov, CEO van McDonald’s Rusland, tegen Reuters.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden