Inside: Aardappelmarkt

Laat voorjaar gunstig voor Britse sector?

1 Mei 2018 - Niels van der Boom

Het late voorjaar in het Verenigd Koninkrijk (VK) is voor de aardappeltelers wellicht een zegen. De voorraad is namelijk nog substantieel. De sector heeft zijn best gedaan om zoveel mogelijk product te verwerken. Dat is gelukt, maar een grote voorraad houdt aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

AHDB Potato schat in dat op 1 april nog 1,3 miljoen ton aardappelen in voorraad lag op het Britse eiland. Dat niveau is gelijk aan 2015, na de grote oogst van 2014. De voorraad aardappelen vervolgt zijn trend en zette in november en januari ook al hogere cijfers neer, als gevolg van de enorme productie.

4,7

miljoen

ton aardappelen zijn dit seizoen verwerkt

Meer verwerking
De aardappelsector in het VK heeft dit seizoen tot dusver 4,7 miljoen ton verwerkt, het grootste volume sinds seizoen 2011/2012. AHDB merkt dat er tussen januari en maart meer aardappelen zijn afgenomen, ten opzichte van de voorgaande jaren. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat akkerbouwers niet langer verwachten dat lang bewaren loont. Ook de kwaliteit speelt dit seizoen een rol.

Koud en nat voorjaar
Voor de aardappeltelers die nog wel aardappelen in voorraad hebben, is er misschien nog hoop. Het pootseizoen loopt gemiddeld 2 tot 3 weken achter op vorig jaar en sommige bedrijven zijn zelfs nog bezig met het poten van vroege aardappelen. In 2017 zorgde een droge en warme aprilmaand ervoor dat het poten zeer vlot verliep. Dit jaar gooien zware buien roet in het eten.

Volgens de aardappelorganisatie is het normaal wanneer eind april 60% van de aardappelen in de grond zit. Dit jaar is dat fors minder, al waagt het zich nog niet aan het noemen van een percentage. Aviko Potato raamde de voortgang in week 16 op zo’n 15%. Naast de nattigheid, is het in het VK ook overwegend koud geweest.

Schone lei
De Britse sector hoopt dat een laat voorjaar en meer afgeleverde tonnen in het eerste kwartaal de markt een opgeruimd karakter geven in de laatste fase van seizoen 2017/2018. Dit zorgt ervoor dat oogst 2018 met een schone lei wordt begonnen en er wellicht spanning ontstaat in de overgang tussen de oude en nieuwe oogst.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

In het warme zuidwesten van Engeland loopt het poten van aardappelen voor de hoofdoogst wel 4 tot 5 weken achter op het gemiddelde. Dat is ook elders in het westen van het land het geval. In Oost-Engeland, waar de meeste aardappelen worden verbouwd, varieert de vertraging van 2 tot 4 weken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden