Inside: Aardappelmarkt

Industrie wil groter areaal in Canada

3 Mei 2018 - Niels van der Boom

Canadese aardappelverwerkers contracteren dit jaar meer fritesaardappelen. Naast de stijgende mondiale en binnenlandse vraag, stijgt ook de verwerking middels de bouw van wat nieuwe productielijnen. Het groeiseizoen is ondertussen wisselend van start gegaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Zowel J.R. Simplot als McCain Foods hebben in de Canadese provincie Manitoba hun aandeel contractaardappelen uitgebreid", zo zegt Dan Sawatzky, voorzitter van de aardappeltelersvereniging in de provincie. Aangezien beide verwerkers meer aardappelen nodig hebben, stijgen ook de contractprijzen. Zowel de binnenlandse vraag als de globale markt voor aardappelproducten stijgt, wat als reden voor de productieverhogingen wordt aangedragen.

Nieuwe telers
Ook in 2019 wordt een groter areaal verwacht. Simplot maakte in februari bekend hun fabriek in Portage la Prairie uit te gaan breiden met een nieuwe productielijn. Die moet in december 2019 operationeel zijn. Volgens Sawatzky zorgt de groeiambitie er niet alleen voor dat bestaande telers hun areaal uitbreiden, maar er zijn ook bedrijven die starten met de aardappelteelt; al merkt hij op dat er ook akkerbouwers zijn die stoppen.

In de provincie Alberta, waar aardappelverwerker Cavendish Farms actief is, breidt het areaal dit jaar eveneens uit. De fritesproducent bouwt in Lethbridge aan een nieuwe fabriek. Die start in de herfst van 2019 met de ontvangst van aardappelen. Om telers warm te laten lopen, zijn de contractprijzen in de provincie dit jaar 4% gestegen.

Strenge winter
Canada kende dit jaar een lange winter en kende daarnaast overstromingen in het voorjaar. In Manitoba zitten de aardappelen er normaal begin mei al in. Sawatzky schat in dat het poten enkele dagen vertraging heeft opgelopen. Momenteel zijn de omstandigheden droog, maar de vorst is niet overal uit de grond.

In Alberta, waar de oogst vorig jaar zeer slecht was na een warme zomer, loopt het werk verder achter. Lokale overstromingen zorgen ervoor dat zowel het zomergraan als de aardappelen niet tijdig de grond in kunnen.

Stijgende opbrengsten
Het areaal fritesaardappelen in Canada is sinds 2014 zeer stabiel. Daarvoor daalde het bijna jaarlijks. In 2017 bedroeg het areaal 140.000 hectare; 10 jaar eerder was dat nog ruim 160.000 hectare. De opbrengsten per hectare stijgen nog wel door, zodat meer productie kan worden gerealiseerd bij een gelijke oppervlakte. Bijna ieder jaar is er een productiestijging per hectare.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden