Inside: Aardappelmarkt

Aardappelen poten in Europa vertraagd

3 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

Ruim 60% van de consumptieaardappelen in Nederland was aan het einde van week 17 gepoot. Het poten loopt echter nog wel steeds achter op voorgaande jaren. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Dat blijkt uit cijfers van Aviko Potato.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van de 20% die in week 16 was gepoot, is er in week 17 een flinke slag geslagen. In Flevoland is het grootste aandeel gepoot (bijna 90%). Dit terwijl de voortgang in Flevoland vorige week nog op 20% lag.

De andere regio’s die niet ver achterlopen, zijn de Betuwe en Limburg. Daar is zo’n 70% van de aardappelen gepoot. In het noorden van het land en in de Noordoostpolder moet nog een kleine 40% de grond in.  

Hinder van de regen 
In het zuidwesten van het land loopt men het verst achter. In de provincie Zeeland is 45% van de aardappelen gepoot, terwijl dat in Noord-Brabant 50% is. In Noord-Holland zit 30% van de aardappelen in de grond. De regen aan het begin van de week heeft een vertragend effect gehad.

Met name in de zuidelijke gebieden verwachten de boeren eind deze week of begin volgende week pas weer het land op te kunnen. Al met al lopen we in Nederland behoorlijk achter op vorig jaar, toen waren in week 17 bijna alle aardappelen al gepoot.

Europese situatie
Ook in andere Europese landen loopt men behoorlijk achter. Zo is in het Verenigd Koninkrijk nog geen 40% gepoot, in Vlaanderen slechts 50% en in Wallonië moet nog een kleine 20% gepoot worden. In Duitsland zitten vrijwel alle aardappelen in de grond, terwijl in Frankrijk nog ruim 20% gepoot moet worden.

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden