Inside: Aardappelmarkt

NEPG: meer hectares, minder aardappelen

8 Mei 2018 - Niels van der Boom

De North-western European Potato Growers (NEPG) verwacht dat het consumptieaardappelareaal in de 5 grootste aardappellanden dit jaar met 0,4% toeneemt. Door het latere pootseizoen, en de daaropvolgende verlate oogststart, ligt de productie naar schatting lager.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een eerste schatting voor de EU-5 komt het totale areaal consumptieaardappelen uit op 585.608 hectare. Gerekend met een opbrengstniveau op het 5-jarig gemiddelde betekent dit een afname van 4%, ten opzichte van voorgaand jaar. In alle landen worden minder tafelaardappelen geteeld en meer fritesaardappelen.

In Duitsland, Nederland en Frankrijk stijgt naar verwachting ook het areaal zetmeelaardappelen. In de prognose houdt de NEPG echter geen rekening met dit areaal.

2.129

hectare

neemt het areaal in de EU-5 toe

Groei in Frankrijk
Een groei van 2.129 hectare aardappelen is goed voor een groei van 0,4% in de oppervlakte. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde wordt een groei van 6,7% gerealiseerd. Frankrijk groeit het meeste (3%), goed voor bijna 4.000 hectare. Daarna volgen Duitsland (1,5%) en België (1,4%).

Nederland krimpt volgens de prognose met 2,5% in areaal. Voor het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn geen actuele cijfers beschikbaar. Daarom is het 5-jarig gemiddelde aangehouden. Dit betekent een afname van 3,6% in areaal.

Gemiddelde oogst
De NEPG rekent met een gemiddelde opbrengst van 48,1 ton per hectare en een totale oogst van 28,17 miljoen ton, tegenover 29,33 miljoen ton van oogst 2017. Het 5-jarig gemiddelde ligt op 26,39 miljoen ton. In de EU-5 is later begonnen met poten. In het VK zat begin mei slechts 50% van het areaal in de grond. In Frankrijk, België en Duitsland ligt dit percentage wel hoger.

Bij een 'normale oogst' is er volgens de NEPG voldoende aanbod voor de fritesindustrie, waar de vraag verder toeneemt. Het zet vraagtekens bij de huidige situatie en of er wel voldoende kwalitatief goede fritesaardappelen beschikbaar zijn om de verlengde periode tot aan de nieuwe oogst te overbruggen. Voor partijen van een mindere kwaliteit wordt de afzet een moeilijk verhaal.

Alternatieven
Fritesfabrieken contracteren dit jaar meer aardappelen. Telers hebben geen gunstige alternatieven en kiezen daarom voor aardappelen. De Franse cijfers zijn hier een voorbeeld van. Het uitgangsmateriaal voor deze uitbreiding is voldoende voorhanden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden