Inside: Aardappelmarkt

Termijnmarkt nieuwe oogst kiest weg omhoog

12 Mei 2018

De termijnmarkt voor het april 2019 contract sloot vrijdag 11 mei op het hoogste punt tot nu toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het stijgen van de termijnmarkt komt door de voorzichtige koopbelangstelling versus het beperkte aanbod. Telers komen langzaam in de stemming om wat in te dekken, maar nemen hiervoor wel de tijd. Dit heeft te maken met het grote volume aardappelen dat op vast-prijscontracten wordt geteeld. Daarmee is de hoeveelheid in te dekken aardappelen kleiner. Voor de 'kers op taart' zou er voor de vrije- en meeleveraardappelen op een hoger niveau moeten worden ingedekt.

Stemming zit er goed in
Ondanks het negatieve sentiment van de oude oogst, het niet krimpen van het Europese areaal en het bijna afronden van het plantseizoen, zit de stemming er goed in. Nieuwe ronde, nieuwe kansen is het devies. De maand mei lijkt een droge maand te worden en dat in combinatie met het later planten van de hoofdoogst geeft wat stemming. Een bovengemiddelde opbrengst, zoals in oogstjaar 2017, lijkt al uit beeld te raken.

Fritesafzetmarkt ligt er goed bij
Voor seizoen 2018/2019 lijkt de fritesafzetmarkt er ook goed bij te liggen. De bijgebouwde verwerkingscapaciteit kan nu volledig worden benut. Daarmee zou de vraag het hele jaar weleens hoger kunnen uitpakken, dan vorig jaar (met wellicht een gezondere markt tot gevolg).

Het gevolg van een steeds meer vastgelegde markt zorgt ook voor een directe beweging op de markt wanneer er vraag bijkomt. Kortom: de beperkte hoeveelheid vrije aardappelen heeft een grote impact op de bewegelijkheid (volatiliteit) van de prijzen.De termijnmarkt kiest de weg omhoog

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden