Waarde certificaat stijgt 9,7%

Beurswaarde HZPC bereikt nieuw record

14 Mei 2018 - Niels van der Boom

Na de halfjaarlijkse beursdag van mei is de koers van het HZPC-certificaat in waarde gestegen, tot €200 per certificaat. Dit is een stijging van bijna 10%. De beurswaarde van HZPC stijgt naar een recordhoogte van €156,75 miljoen.

Op de beursdag zijn 11.400 certificaten verhandeld, 1,5% van het totale aantal uitstaande certificaten. De waardestijging bedraagt 9,77%, oftewel €18. CEO Gerard Backx noemt het hogere volume in aanbod een trend, vergelijkbaar met de voorgaande beursdag. "De combinatie met een daling in de vraag, tegen de maximale koers, laat zien dat vraag en aanbod bij elkaar komen."

200

euro

per certificaat bedraagt de waarde

Sinds 2010 steeg de certificaatkoers 15 keer met de maximale 10% en 2 keer met ruim 9%. In 5 jaar tijd verdubbelde de koers ruim: van €93,50 tot €200. De beurswaarde ging zo van €73 miljoen naar bijna €157 miljoen.

Dividenduitkering
Tweemaal per boekjaar (in mei en november) wordt een handelsdag voor aangesloten kwekers, telers en HZPC-medewerkers gehouden. De aan- en verkoop gebeurt via een online platform en wordt door een bank begeleid. De eerste certificaten werden voor €24 verhandeld in het jaar 2000. De volgende beursdag vindt plaats op 2 november. In oktober wordt het dividend uitgekeerd. Vorig jaar bedroeg de dividenduitkering €7.

Bekijk ook de video met CEO Gerard Backx over de langetermijnvisie van HZPC.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Afzet HZPC blijft net steken onder miljoen ton

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

HZPC ziet omzet niet stijgen maar pootgoedvolume wel

Nieuws Jaarcijfers

HZPC zet meer pootgoed af buiten Europa

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden