Inside Aardappelen

Kan oude oogst het verzieken voor de nieuwe?

1 Juni 2018 - 6 reacties

Donderdag 31 mei was de laatste handelsdag voor de termijnmarkt oogst 2017. Wat deden de prijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verlaging van de finale Cash Settlement werd ingegeven door de verlaging die Duitsland doorvoerde op de fysieke handel. Nederland liep feitelijk alleen uit de pas met de PotatoNL-notering (dinsdag 29 mei), maar dat had geen invloed op de Cash Settlement. Met een klasse 2-notering van €12,50 aan de bovenkant gaf dit een vertekend beeld van de markt, vergeleken met wat zich afspeelde op de rest van de Europese aardappelmarkt.

Aanbod blijft groot
Door de oplopende temperaturen blijft het aanbod groot, waarbij Bintje nog steeds de rode lantaarn draagt. In België kunnen er op dit moment gratis Bintjes geladen worden, omdat het aanbod veel groter is dan de vraag. Menig handelaar spreekt zijn zorg ook uit of de aardappelen dit jaar allemaal wel weg komen.

Daarmee komen ook de zorgen voor het nieuwe seizoen naar boven. Als blijkt dat er ruim voldoende oude aardappelen beschikbaar zijn (tot week 30), dan zal de aanvang van het nieuwe seizoen 1 maand later zijn. Dit kan voor ophoping van de nieuwe oogst zorgen, maar kan er tevens voor zorgen dat de markt te maken krijgt met een 11-maands seizoen.

Zover is het echter nog niet. Mocht de oude oogst niet op tijd weg zijn, dan zal de nieuwe oogst daar ongetwijfeld last van gaan ondervinden.Het junicontract op de aardappeltermijnmarkt over de afgelopen weken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden