Inside Aardappelen

Fontane verslaat voor het eerst Spunta

4 Juni 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

De oppervlakte pootaardappelen van het fritesaardappelras Fontane heeft voor het eerst die van exportras Spunta verslagen. Dat blijkt uit de aangiftecijfers van keuringsdienst NAK. Daarmee zetten beide rassen hun trend door. De groei in fritesrassen kost hectares bij de exportrassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

'Nog even en de fritesrassen zetten Spunta aan de zijlijn', kopte Boerenbusiness vorig jaar. De NAK-aangiftecijfers voor 2018 bewijzen dat dit nu daadwerkelijk het geval is. Voor het eerst worden er meer hectares uitgangsmateriaal van fritesaardappelrassen verbouwd dan exportrassen.

1,5

procent

groeit het areaal pootaardappelen

Lichte groei
Het totale areaal pootaardappelen groeit dit seizoen licht, met 620 hectare tot 41.740 hectare. Het is een groei van 1,5%. Daarmee is de toename van de oppervlakte iets kleiner dan in 2017. De trends in de arealen per ras zetten door. Dit betekent kortweg: meer hoogproductieve fritesrassen, minder Spunta’s en Bintjes.

Het aangegeven areaal Fontane komt dit jaar uit op 4.467 hectare, een stijging van ruim 200 hectare of 5%. Daarmee is de fritesaardappel voor het eerst groter dan exportras Spunta. Dit ras verliest wederom hectares en komt uit op 4.460 hectare uit, een min van 425 hectare of 9%. In 2017 kreeg Spunta ook al een klap van 14% te verwerken. De populariteit van deze aardappel lijkt daarmee definitief ten einde.

Met 19% werd het ras Bintje vorig seizoen eveneens flink gedecimeerd. Dit seizoen is de verlaging iets kleiner, met ruim 16%. Dat is goed voor 134 hectare. Andere oudgedienden, zoals de Desiree en Ramos, verliezen eveneens terrein.

Grote 4
Het aandeel van 'de grote 4' (Fontane, Agria, Innovator en Challenger) neemt dit seioen met 7% toe. Allemaal schrijven ze extra hectares op hun naam en allemaal komen ze boven de 1.000 hectare uit. Voor Challenger is dit voor het eerst. Hun aandeel bedraagt nu ruim 10.000 hectare. Dat was in 2017 nog bijna 9.500 hectare. Markies, de nummer 5, is eveneens goed voor een klein plusje.

Wat eveneens opvalt, is het aandeel ATR-pootgoed in de aangiftecijfers. De nieuwe nummer 1: Fontane, is eveneens goed voor het grootste ATR-aandeel. Die komt op 376 hectare. Agria zit op 180 hectare en Innovator op bijna 150 hectare. Agria, die in Nederland inmiddels licentievrij is, groeit dit seizoen met 100 hectare.

Tafelaardappelen
Sommige Lady-rassen van handelshuis Meijer Potato doen ook goed mee; met name Lady Claire en Lady Rosetta. Tafelaardappel en exportras Arizona van Agrico is met 900 hectare ook een relatief grote in de lijst, net als Fabula met 850 hectare. Agata zit op 780 hectare en Colomba op 620 hectare. In het tafelaardappelsegment gaat het om relatief kleine verschuivingen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden