Inside Aardappelen

Bruinrot in Egyptische aardappelen

5 Juni 2018 - Niels van der Boom

In Polen is een besmetting met bruinrot ontdekt in geïmporteerde aardappelen afkomstig uit Egypte. Dat maakt het Poolse ministerie van Landbouw bekend. De aardappelen zijn via een ander Europees lidstaat geïmporteerd. Eerder dit jaar werd ook al een besmetting aangetroffen in Rusland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Poolse fytosanitaire dienst Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORN) heeft de bacterie Ralstonia solanacearum aangetroffen in 2 partijen aardappelen uit Egypte. Dat maakt het Poolse landbouwministerie bekend. Deze bacterie is verantwoordelijk voor de zeer besmettelijke ziekte bruinrot. Het is voor de tweede maal in 2 jaar tijd dat de dienst bruinrot aantreft in Egyptische aardappelen.

De tweede keer in 2 jaar tijd

1.400 controles
De aardappelen zijn via een ander Europees lidstaat naar Polen geïmporteerd. Welk land dit is, heeft het ministerie niet bekend gemaakt. De fytosanitaire dienst PIORN heeft in de eerste 5 maanden van dit jaar ruim 1.400 controles uitgevoerd. In 9 gevallen was er iets mis en 7 keer ging het om een incompleet of missend certificaat. In 2 gevallen werd Ralstonia solanacearum aangetroffen. De dienst heeft de Europese Commissie (EC) geïnformeerd over het quarantaine organisme.

Rusland
De import van Egyptische aardappelen naar Rusland werd eind maart aan banden gelegd, nadat de overheidsdiensten bruinrot vonden in 2 ladingen met aardappelen afkomstig uit dat land. De Egyptische overheid ontkende dat de volledige import aan banden werd gelegd, maar dat het louter om 2 specifieke regio’s ging. De export naar Rusland is van groot belang voor Egypte. In 2017 was deze markt goed voor $118 miljoen, tegenover $45 miljoen in 2016. In 2011 werd de aardappelimport door Rusland ook al eens gestopt.

Op 6 juni wordt het huidige importverbod opgeheven, zo schrijft een Egyptische nieuwssite, op basis van uitspraken die de Egyptische minister van Handel en Industrie heeft gedaan. Het verbod gold voor 8 teeltgebieden. Het besluit volgt na gesprekken met de Russische overheidsdiensten.

Sjoemelpiepers
Poolse aardappeltelers zijn de afgelopen maanden meermaals de straat op gegaan om te protesteren tegen de lage prijzen voor hun producten. Ook is het een doorn in het oog dat geïmporteerde aardappelen verkocht worden onder de Poolse vlag. De Poolse fytosanitaire dienst heeft daarom vaker en strengere controles uitgevoerd bij importeurs, groothandelaren op markten. Bij 2.700 controles werden bijna 100 'onregelmatigheden' aangetroffen. Daaronder ook het omkatten van aardappelen.

Ook bij de supermarktketens werden onjuistheden aangetroffen. Van de ruim 100 gecontroleerde bedrijven bleven 40 in gebreke. Onder andere de Deense supermarktketen Netto, die Spaanse aardappelen als Poolse verkoopt. Er is een rechtelijke procedure is gestart tegen het bedrijf.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden