Inside Aardappelen

Europa krijgt fikse voorsprong op fritesmarkt

12 Juni 2018 - Anne Jan Doorn

De Mexicaanse en Chinese importheffingen op Europese frites worden verlaagd van 13% naar 5%. In de komende 7 jaar zouden de heffingen vanuit Mexico zelfs helemaal verdwijnen. Dit maakt dat de Europese fritesexport groeimogelijkheden heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen Mexico en de Verenigde Staten (VS) woedt een serieuze handelsoorlog. Dat begon met de importtarieven op staal en aluminium, die begin juni door de VS zijn ingesteld. Als reactie daarop heeft Mexico importtarieven van 20% ingevoerd op diverse agrarische producten uit de VS (zoals frites).

Ook zonder de heffingen op Amerikaanse frites groeide de export vanuit Nederland en België naar het Amerikaanse land al sterk. De reden hiervoor is dat Europese frites relatief goedkoop zijn. Dit ondanks de heffingen van 13% die nu nog gelden voor de import van Europese frites.

Dubbel voordeel
Als er heffingen van 20% komen op de Amerikaanse frites (en de heffingen op Europese frites nemen af), dan kan de export van Europese frites richting Mexico enorm groeien. Op dit moment leveren de VS en Canada (gezamenlijk) 95% van de aardappelproducten die Mexico ingaan. Per jaar gaat er ruim 140.000 ton frites naar Mexico.

15.000

ton

frites importeert Mexico maandelijks

Mexico is een groeimarkt voor frites. De laatste maanden wordt er bijna 15.000 ton per maand geïmporteerd. Sinds 2014 is de fritesimport verdubbeld. Echter, de Europese Commissie (EC) heeft nog niet officieel bevestigd dat de importheffingen verlaagd worden.

China minder protectionistischHet handelsconflict tussen China en de Amerikaanse president Donald Trump heeft geen invloed op de verlaagde importheffingen. De Chinese president Xi Jinping beloofde namelijk dat hij een minder protectionistisch beleid gaat voeren. Dit blijkt ook uit het feit dat de heffingen niet alleen verlaagd worden voor Europese frites, maar ook voor frites uit de VS.

Wel is het zo dat China al langere tijd minder aardappelen en aardappelproducten uit het Westen importeert. China importeerde dit seizoen 120.000 ton frites, wat 5% minder is dan in het seizoen daarvoor. Dit omdat China steeds meer eigen aardappelen en frites produceert.

Grootste producent ter wereld
De verwachting is dat China dit seizoen 97 miljoen ton aardappelen gaat oogsten. Dat is 5% meer dan afgelopen seizoen. Opvallend is dat de aardappelprijzen in het land momenteel op het hoogste punt in 8 jaar tijd staan. Dit komt mede door de toenemende binnenlandse groei.

Hoewel er aan de ene kant van de wereld dus poorten opengaan, zijn er ook landen waar het protectionisme toeneemt. Zo overweegt Rusland namelijk om Europese frites te bannen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden