Inside Aardappelen

Grootste aardappelvoorraad VS sinds 2001

25 Juni 2018 - Niels van der Boom

De aardappelvoorraad in de Verenigde Staten (1 juni) is de grootste sinds 2001. Dat becijfert het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het USDA lag op 1 juni 58,95 miljoen cwt in voorraad. Dat is omgerekend zo’n 2,99 miljoen ton, oftewel 9% boven vorig jaar. Daarmee is het de grootste aardappelvoorraad sinds 2001. Het volume is goed voor 15% van de totale Amerikaanse hoofdoogst.

9

procent

meer aardappelen in voorraad op 1 juni

Prima verwerking
Het bijzondere is dat de Amerikaanse markt niet lijdt onder de hoge voorraden. Zo draait de verwerking tot frites, chips en andere aardappelproducten op volle toeren. De totale afname ligt 3,5% onder vorig jaar. Dit is vooral te danken aan een lagere tafelaardappelmarkt en fors lagere overige post. Hieronder vallen gemorste tonnen en bewaarverliezen.

Logischerwijs hebben de aardappelstaten Idaho en Washington de grootste voorraad. Ten opzichte van vorig jaar is dat in het geval van Idaho bijna 10% meer. In sommige andere staten ligt de voorraad bijna de helft hoger, ten opzichte van vorig jaar, maar gaat het om zeer kleine volumes.

De aardappelverwerking lag in 9 staten tussen april en mei 4% hoger, ten opzichte van 2017. Vooral in mei zijn meer aardappelen verwerkt. Ook de verwerking tot andere producten, buiten frites om, lag hoger.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden