Inside Aardappelen

Toch vechten om de laatste aardappelen?

3 Juli 2018

Waar de aardappeltermijnmarkt opgedreven wordt naar boven de €20 (door de aanhoudende droogte), ontstaat er roering aangaande de laatste oude aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar goede aardappelen neemt toe door de vervangingsvraag. Verwerkers worstelen met de eerder ingekochte aardappelen, welke bij binnenkomst niet over de juiste kwaliteit beschikken. Zo zorgen bakkleur, kiem en zachte knollen voor afkeuringen.

Deze aardappelen stonden al gepland en op basis van de ingekochte aardappelen hadden de Duitse, Belgische en Nederlandse verwerkers in eerste instantie genoeg aardappelen in positie. Echter, als er partijen afvallen vanwege kwaliteitsproblemen zullen deze vervangen moeten worden.

Storm in België?
PCA liet vandaag (dinsdag 3 juli) duidelijk zien dat de aardappelmarkt in België zich stormachtig ontwikkeld. Belgapom noteerde afgelopen vrijdag 29 juni niet vanwege een gebrek aan transacties. Nu (4 dagen later) noteert PCA €1 voor Bintje en €5 tot €8 voor Fontane. Sinds vrijdag gingen er al geruchten in de markt dat er Fontane is verhandeld voor €6 op levering week 29 à 30 (dat is over 3 weken). Vandaag wordt dit ook bevestigd door de PCA-notering.

Of er veel rek in de prijzen zit, zal afhangen van de beschikbaarheid van de vroege aardappelen. Loopt de prijs verder op, dan zullen de industrieën overstappen naar vroege aardappelen. Echter, voor nu willen ze die nog even sparen. Als de droogte aanhoudt, dan zullen de vroege en middelvroege aardappelen ook niet de maximale opbrengst leveren en dat zou het begin van het seizoen lucht kunnen geven.De aardappeltermijnmarkt maakt een fikse sprong omhoog.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden