Inside Aardappelen

Spaans areaal op historisch dieptepunt

4 Juli 2018 - Niels van der Boom

Het totale Spaanse consumptieaardappelareaal komt dit jaar naar verwachting flink lager uit, waarmee het een historisch dieptepunt bereikt. Vooral de zomeroogst schat het Spaanse ministerie van Landbouw, Mapama lager in en ook de opbrengsten liggen fors lager.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meest recente cijfers van het Spaanse landbouwministerie Mapama komen op een aardappelareaal van goed 69.000 hectare. Vooral de oppervlakte van de zomeroogst neemt naar verwachting af (-3.500 hectare). De vroege aardappeloogst en herfstoogst wijzigen niet noemenswaardig. Bij primeuraardappelen wordt het areaal enkele honderden hectares lager ingeschat.

Nieuw record
Het Spaanse aardappelareaal vertoont al jaren een sterk dalende trend. In 2013 werd een dieptepunt van 71.100 hectare bereikt. Vervolgens klom het weer iets op, tot een hoogtepunt van 74.000 hectare in 2015 en 2017. Niet eerder dook de totale oppervlakte onder de grens van 70.000 hectare.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het Spaanse aardappelareaal stabiliseerde sinds 2013.

Spanje kent 4 oogstmomenten: extra vroeg (primeur), vroeg, zomeroogst en de herfstoogst. Die eerste en laatste zijn de laatste jaren stabiel. De oppervlakte vroege aardappelen nam toe en vooral de zomeroogst fluctueert sterk. Dat is ook dit jaar zichtbaar. De reden voor de sterke areaaldaling is een slechte aardappelmarkt vorig seizoen met lage prijzen.

Markt in balans
De markt oogt dit jaar beter in balans. Ondanks dat er weinig export van vroege aardappelen gaande is, liggen de prijzen op een relatief hoog niveau. De totale oogst van primeuraardappelen raamt het ministerie op bijna 92.000 ton, tegenover ruim 96.000 ton vorig jaar. In 2016 was dat zelfs bijna 110.000 ton.

De opbrengst van de vroege aardappelen zet het ministerie op 400.000 ton, een verlaging van 83.000 ton vergeleken met oogst 2017 en 45.000 ton onder oogst 2016. Dit terwijl het areaal slecht 440 hectare is verlaagd. De hectareopbrengst komt uit op 26,5 ton, tegenover 31,4 ton vorig jaar.

Lager areaal
Voor de zomer- en herfstoogst heeft het ministerie nog geen opbrengstprognose uitgebracht. Naar verwachting komen die eveneens lager uit. De hectareopbrengst wordt lager ingeschat en bij de zomeroogst speelt de forse areaaldaling een grote rol. Grote droogte, gevolgd door overmatige neerslag, hebben een uitwerking op de opbrengsten. Ook het MARS-rapport verwacht een lagere Spaanse aardappeloogst.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden