Inside Aardappelen

Prijsontwikkeling wekt verbazing

8 Juli 2018 - 1 reactie

Met de nog pijnlijk aanvoelende wond van de prijsvorming van de oude oogst, staan we als belanghebbende in de markt met meer dan enige verbazing en opwinding te kijken naar de ontwikkeling van de prijs van het nieuwe seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog geen maand geleden werd er gehandeld onder het niveau van €14 (daar waar de termijnmarkt in korte tijd terugzakte van €17), maar vandaag de dag wordt zelfs tot boven de €20 gehandeld. De openstaande posities (dat wat aan contracten is verkocht of gekocht) gaan richting de 4.500, en dat is (ten opzichte van voorgaande jaren) een redelijk groot aantal.

Voordeel pakken
Telers pakken het voordeel van een hogere termijnmarktprijs aan, nadat er vorig seizoen maar in een kort tijdsbestek gehandeld kon worden boven de €20 (week 25) en er ruim 1 maand later alweer zaken werden gedaan voor €10. Toen hadden veel indekkers de boot gemist, en die willen er dit jaar zeker van zijn dat dit niet nog eens gebeurt. Dit verklaart de grote openstaande positie; bijna op elk prijsniveau tussen de €15 en €18 zijn relatief veel contracten verhandeld.

Pas in de eerste week van juli heeft de markt een traject overgeslagen (tussen de €18 en €20). In principe zou dit gaatje weer moeten worden opgevuld, zodat het niet onaannemelijk is dat (wanneer het weerbericht ergens een buitje voorspelt) de termijnmarkt terug kan zakken naar bijvoorbeeld €18,50. Toch lijkt het erop dat er een gezonde bodem is ontstaan. Daarbij blijkt (geleerd uit vorige oogstjaren) dat wanneer de markt zich in juli weet te handhaven boven de €15, dit als onderkant gezien kan worden. Een prijsval (zoals die van vorig jaar) zou daarmee niet meer in beeld zijn.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt noteert in week 27 op €20,20.

Voor het verdere prijsverloop in de komende weken (die zullen spannend worden) is het weer de koopman. Een feit is dat het momenteel droge en warme weertype al geruime tijd aanhoudt in de aardappellanden. Het probleem dat nu ontstaat is (de droogte), is (zoals in jaren met overvloedige regen) dus geen lokaal probleem.

Wat nu te doen qua dekking/klikken? 
Veel is, zoals eerder benoemd, al gedaan tussen de €15 en €18. Rond de €20 wordt er, volgens de omzet en verdere groei van de openstaande contracten, redelijk wat doorgewerkt. Toch mogen hogere prijsniveaus op de termijnmarkt niet worden uitgesloten wanneer het droog blijft.

Daarbij zijn de neerslagtekortkaarten van het KNMI een voorzichtige indicator van de termijnmarkt. Een verdere stijging van de markt kan gebeuren wanneer de droogte de komende periode aanhoudt en/of wanneer telers zich realiseren dat de hectareopbrengst het meerjarig gemiddelde niet gaat halen. Kortom: in augustus weten we meer!

Dit artikel is onderdeel van het onlangs verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin ook aandacht is voor de uienmarkt, rentemarkt en granenmarkt. Klik hier om het Trendrapport te lezen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden