Inside Aardappelen

Poolprijs Nedato 20 procent boven beursprijs

6 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 7 reacties

Nedato heeft haar poolprijs bekendgemaakt. De prijs voor aardappelen onder contract was dit jaar echter beter. Daarbij was het seizoen moeilijk, met weinig vraagmomenten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De pool zonder voorverkoop komt 20% hoger uit dan de gemiddelde PotatoNL-notering, zo meldt Nedato. De genoemde prijs is een gemiddelde over alle rassen en kwaliteiten en is tevens exclusief btw. De rassen Innovator, Markies en Lady Anna werden het beste betaald. In week 46 werd voor het ras Innovator €4,50 betaald en dat liep door naar €5,76 in week 13. Uiteindelijk werd in week 26 €7,18 betaald.

De prijs voor de middengroep, met rassen als Fontane, Ramos en Challenger, lag ongeveer een €0,50 lager, zo zegt directeur Wim van de Ree. "Ook Agria zat dit jaar in de middengroep, omdat er 2 maanden vrijwel geen handel was. Bintje zat €1 onder de middengroep."

Pool op lange termijn beter
Vorig jaar resulteerde de pool zonder voorverkoop in het beste resultaat. Nu zijn dat de aardappelen die tegen een vaste prijs zijn weggezet. Die telers kregen een bedrag van €13,87 op hun rekening, ruim €1 meer dan vorig jaar. "Echter, gemiddeld genomen presteert de poolprijs wel beter dan de aardappelen onder contract", zegt De Ree.

12,03

euro

per 100 kilo is de prijs voor tafelaardappelen

Nedato kent meerdere prijssystemen. De afzet via klikcontracten leverde €5,35 per 100 kilo af (inclusief afslag). De dagprijzen leverden €4,70 op, terwijl de top & bodempool €8,48 opbracht. Bij alle prijzen geldt dat ze afhankelijk zijn van het ras en het moment van leveren.

Grote variatie in tafelaardappelen
De pool voor tafelaardappelen realiseerde een gemiddelde prijs van €12,03 per 100 kilo. Binnen deze pool is de variatie in de prijzen groot. De partijen met een goede kwaliteit werden beloond, soms met een prijs van boven de €14. "Het grootste kwaliteitsproblemen van dit jaar was de roest in Challenger en rot en hol in Agria", weet de Ree. "Challenger wisten we echter gezamenlijk af te zetten met de betere partijen, waardoor ze grotendeels werden geaccepteerd. Rot en hol in Agria werd vooral veroorzaakt door de overvloedige neerslag in de kustgebieden."

Door het lastige seizoen zijn er nog enkele partijen zonder bestemming. "Sommige partijen konden niet bewaard worden tot en met juli, wat maakt dat andere partijen naar achteren zijn geschoven. Telers die hiermee te maken hebben, worden in de prijsvorming ondersteund door de gezamenlijke telers." Dit is ook meegenomen in de gemiddelde prijs. De Ree benadrukt dat dit bij een gezamenlijk systeem hoort.

De coöperatie betaalt na afloop van het boekjaar nog dividend uit, waarbij de prijs de afgelopen jaren tussen de €100 en €167 per hectare lag. Dit bedrag is niet meegenomen in de genoemde prijzen. De prijzen werden gisteren bekendgemaakt tijdens de telersbijeenkomst op het terrein van PPO Westmaas.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden