Inside Aardappelen

Ramp dreigt, termijnmarkt explodeert

16 Juli 2018 - Niels van der Boom - 24 reacties

De aardappeltermijnmarkt opent de week met een relatief groot aantal transacties. Zo gingen er in no-time bijna 400 contracten om. Van de angst, die de markt eind vorige week in zijn greep had, is niets meer terug te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag 19 juli sloot de koers voor het april 2019 contract op €18,50 per 100 kilo. Regen in de weersvoorspellingen zette deze relatief forse prijsdaling in gang. Met vorig seizoen vers in het geheugen, acteren kopers en verkopers uiterst voorzichtig. Gedurende het weekend verdween de voorspelde regen als sneeuw voor de zon. De verschillende weermodellen zijn het er allemaal over eens dat het in de tweede helft van juli droog en warm blijft.

Veel contracten omgezet
Het is reden genoeg voor de aardappeltermijnmarkt om maandag 16 juli op het fors hogere niveau van €20,20 te openen. In de eerste handelsminuten klom de koers vervolgens door naar maximaal €23,30, om daarna weer iets terug te zakken. Om 10:30 uur staat het aprilcontract op €22,50 met een forse omzet van 587 contracten.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het neerslagtekort neigt de komende 15 dagen naar 1976.

Met nauwelijks een spat regen in het vooruitzicht, gekoppeld aan temperaturen die de 30 graden Celsius aantikken, loopt ook het neerslagtekort op. Sinds mei loopt deze parallel aan recordjaar 1976. In de tweede helft van juli tikt de huidige verwachting deze lijn bijna aan. Het tekort loopt daarmee op tot 253 millimeter, tegenover 215 millimeter actueel.

In het oosten en zuidoosten van Nederland kleurt de kaart van het KNMI steeds verder donkerrood en zelfs bruin. Ook in akkerbouwregio’s als Flevoland en Zeeuws-Vlaanderen loopt het neerslagtekort van 210 tot 240 millimeter.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)In het oosten kleurt de kaart dieprood-bruin.

Wat brengt augustus?
Dat de maand juli voorbijgaat zonder dat er een noemenswaardige hoeveelheid neerslag valt, wordt steeds meer een zekerheid. Begin augustus wordt nog steeds een gematigder weertype verwacht, wat te maken heeft met het veranderen van de hoofdwindrichting, die naar het westen draait en in kracht toeneemt. Deze brengt vochtige lucht en gematigde temperaturen. Hierdoor neemt de kans op regen- en onweersbuien toe. De voorspellingen zijn wisselvallig. Dan resteert de vraag. Kan dit de aardappeloogst nog redden of is de schade onherstelbaar?

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden