Inside Aardappelen

De indekkers trappen op de rem

20 Juli 2018

De aardappelmarkt is momenteel in een unieke situatie beland. De droogte breekt elk record en heeft een enorme impact op de ontwikkeling van de aardappelplanten. Hoe groot die invloed is, kan pas eind september gesteld worden. Dit omdat de oogst dan op gang komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is in ieder geval duidelijk dat er een opbrengstderving zal zijn. Ondanks dat veel telers tegenwoordig kunnen beregenen, blijft minimaal 50% in Noordwest-Europa onberegend. Daarbij is zichtbaar dat veel percelen die wel beregend zijn (soms al wel 5 keer) niet de groei laten zien die ze bij normale weersomstandigheden wel zouden tonen. Het loof wordt in stand gehouden, maar de groei is minimaal.

Structuur in de markt
​Een belangrijk aspect in de prijsontwikkeling van de aardappelen zijn de structuren in de markt. Deze structuren zijn de afgelopen jaren sterk veranderd. Van een bijna geheel vrije teelt naar een teelt waarin 75% van de behoefte bij de verwerkers van tevoren wordt vastgelegd door middel van contracten. Dit heeft een enorme impact op de markt.

Dit had vorig jaar ook een enorme impact in de markt, omdat de overkilo's (die erg gegroeid waren door het excellente groeiseizoen) geen plek meer konden vinden. De hoge dekkingsgraad van de verwerkers gaf geen ruimte voor extra aardappelen, waardoor veel aardappelen in alternatieve kanalen terechtkwamen, waaronder zetmeel.

Gaan er problemen met verplichtingen ontstaan?

Kaarten zijn gedraaid
Echter, vandaag de dag zijn de kaarten 180 graden gedraaid. Bij het aanhouden van de huidige droogte zal de opbrengstderving hoog zijn. Daarmee kunnen telers zelfs problemen krijgen om aan hun contractverplichtingen te voldoen. Hoe de markt daarmee zal omgaan, is echter nog koffiedikkijken.

Dit betekent ook dat indekkers op de aardappeltermijnmarkt voorzichter worden. Je kunt niet iets verkopen wat er niet is, dus wachten indekkers hun oogst af. Daarbij verwachten telers veel van de prijs op de vrije markt. Bij een hoge marktprijs heeft een dekking op de termijnmarkt geen toegevoegde waarde meer, omdat er veel liquiditeit in gaat zitten voor de deelnemers. Ondanks de zeer hoge prijzen, die de termijnmarkt momenteel laat zien, is de indekker zeer afwachtend.

Wat als het gaat regenen?
Een andere grote vraag (vooral van teelttechnische aard) is: wat gebeurt er als het wel gaat regenen? In het verleden hebben we gezien dat (na een lang periode van droogte en hitte) de aardappelen een heftige reactie geven (een onderdeel daarvan is het opnieuw aanmaken van blad en de productie zich volledig richt op loof).

Een ander risico is doorwas. Niet ieder ras is er gevoelig voor, maar uit het verleden weten we dat met name Bintje en Agria hier heftig op kunnen reageren. Hoe andere rassen reageren (na een recordlange droogteperiode), is afwachten. Wat er de komende maand ook gaat gebeuren, de impact op het volume en de kwaliteit van de oogst zal groot zijn.Het jaar 2018 gaat overduidelijk een andere kant op, vergeleken met 2017.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden