Inside Aardappelen

Hoe groeien de aardappelen in de VS en Canada?

25 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

In Europa is het droog, wat gevolgen heeft voor de aardappelteelt. De verwachting is dat de opbrengsten behoorlijk lager zullen zijn. Hoe staan de aardappelen er in belangrijke productiegebieden als Noord-Amerika en Canada bij?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verschillende Canadese telers uit Alberta en Quebec melden dat het ook in Canada droog is. Echter, ondanks de droogte staan de gewassen er over het algemeen goed op. Daarbij moet wel gemeld worden dat de zorgen over de droogte nu ook in Canada toenemen, hoewel de schade nog beperkt is. De verwachting is (tot nu toe) dat de opbrengsten goed zullen zijn.

Ook in Canada zijn de aardappelen behoorlijk later gepoot. De hoge temperaturen die volgden, zorgden ervoor dat het gewas wat van die achterstand kon inhalen. Alhoewel het daar nu erg warm is, valt er nog regelmatig regen; zo ook in het belangrijke productiegebied Prince Edward Island.

Groeiseizoen is tot nu toe perfect

Goede ontwikkeling
In de Noord-Amerikaanse staten Washington en Oregon loopt de groei iets achter op eerdere jaren. Echter, de planten lijken gezond en de knolmaat is goed. Volgens de directeur van de aardappelcommissie in Washington is het groeiseizoen tot nu toe perfect.

Ook in de staat Idaho, waar het gros van de aardappelen wordt geteeld, groeien de gewassen goed. Het begin van het seizoen was koel, maar nu worden er ook hier temperaturen van boven de 35 graden Celsius behaald. De ziektedruk is laag en er worden goede opbrengsten verwacht. In Idaho en Washington worden de meeste aardappelen overigens geïrrigeerd, waardoor droogte niet gauw een probleem is.

Arealen wisselen
In Noord-Amerika is in 2018 zo'n 556.000 hectare aardappelen geplant. Dat is een kleine daling, ten opzichte van het areaal in 2017. In Canada stijgt het areaal over 2018 met 0,5%, zo maakte de unie van aardappeltelers bekend. Daarmee komt het totale areaal uit op 140.500 hectare.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden