De opbrengst, die wordt bepaald door de proefrooicijfers van Aviko Potato en handelshuis Van der Linde, vlakt in week 32 af. Dat blijkt uit de meest recent data. Het onderwatergewicht (owg) blijft extreem hoog, wat aantoont hoe ver de gewassen al verouderd zijn.
In de cijfers van Aviko Potato (over week 32) duikt de grafiek van de opbrengst voor het eerst onder de lijnen van de 5 voorgaande jaren. Er wordt een opbrengst van zo'n 35 ton per hectare genoteerd. De opbrengst was in 2013 en 2015 (in dezelfde week) circa 5 ton hoger.
Extreem hoog onderwatergewicht
Qua grofte blijft 2018 wel de bodem van de grafiek volgen, met 60% van de tonnen in de maat 50 millimeter opwaarts. Waar de grafiek uitzonderlijk blijft, is het owg. Die steeg in 1 week tijd door tot gemiddeld 410 gram. Dat is 30 punten hoger dan het voorgaande hoogste resultaat uit 2014.
Handelshuis Van der Linde uit Emmeloord bemonstert in de Noordoostpolder wekelijks 5 percelen met het ras Innovator. De cijfers uit hun proefrooiingen vertonen een vergelijkbare ontwikkeling met die van Aviko. Gemiddeld komen de velden uit op 44,65 ton per hectare in week 33. Let wel: het bedraagt hier bruto tonnen. Het gaat om relatief grove partijen, waar 78% boven de 50 millimeter opwaarts in zit.
Grote verschillen
De verschillen tussen de aardappelpercelen zijn fors te noemen, met 12 ton verschil tussen de beste en slechtste percelen. Hoeveel een stuk beregend is, lijkt weinig verschil te maken: minimaal 5 keer en maximaal 7 keer. Zowel de slechtste als het beste perceel is 5 maal beregend.
Het owg ligt ook hier extreem hoog. In week 33 behalen alle percelen waardes die zelfs in de laatste groeiweek (week 37/half september) niet werden gehaald. Het gemiddelde komt op 422 gram. Dat zorgt voor een vertekenend beeld wanneer er met voorgaande jaren wordt vergeleken (zoals we al eerder schreven).
Doorwas
Over de kwaliteit (doorwas) doen beide partijen geen uitspraken. Afgaande op de berichten op sociale media en insiders wordt doorwas bijna overal in het land aangetroffen. Dat Agria en Bintje uiterst gevoelig zijn is bekend, maar ook in Innovator en Fontane treft men hergroei aan.
Belgische opbrengstcijfers
PCA bemonstert wekelijks percelen vroege aardappelen en fritesaardappelen voor de hoofdoogst. De eerste percelen Amora zijn geoogst. Gemiddeld komen alle velden op 30 ton per hectare, wat 11 ton onder het gemiddelde is. De stukken die kunnen worden beregend laten een betere opbrengst zien (+5 ton). Het ras Sinora zit gemiddeld op 25 ton per hectare, tegenover een 5-jarig gemiddelde van 33 ton.
PCA bemonstert 27 velden Fontane en 18 met Bintje. Na 100 groeidagen zitten de percelen met Fontane op 29 ton per hectare. Bintje blijft 2 ton lager steken. Het 10-jarig gemiddelde van Fontane bedraagt 36 ton. Bij Bintje is dit 34 ton. PCA ontdekt wel grote regionale verschillen en een zeer hoog owg.
Doorwas wordt in Fontane sporadisch gevonden. Sommige gewassen zijn al voor 50% afgerijpt, waarbij 10% normaal is. Bij Bintje wordt in alle percelen doorwas aangetroffen. Soms heeft tot 50% van de knollen scheuten. De afrijping is met 30% iets minder ver.