Inside Aardappelen

Grote Russische oogst zet prijs onder druk

28 Augustus 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Na een jaar met hoge prijzen voor de consumptieaardappelen is de teelt dit jaar fors uitgebreid. Uit voorlopige overheidscijfers blijkt dat de opbrengsten in Rusland goed zijn. Dit heeft direct tot gevolg dat de prijzen dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de nieuwe cijfers van het Russische landbouwministerie blijkt dat het areaal met 304.800 hectare is uitgebreid, terwijl er eerder met een uitbreiding van 300.000 rekening werd gehouden. Door de plus komt het areaal op bijna 2 miljoen hectare uit. Het grootste gedeelte wordt verbouwd door particulieren en hobbyboeren. Hoe de verhoudingen liggen, ten opzichte van professionele telers, heeft het ministerie niet bekendgemaakt.

1,5

ton

per hectare ligt de opbrengst hoger

Wel vermeldt het ministerie dat deze bedrijven (privaat en coöperaties) naar verwachting 6,9 miljoen ton aardappelen gaan rooien. Dat is een stijging van 200.000 ton, ten opzichte van vorig jaar. In totaal komt de Russische oogst op zo’n 30 miljoen ton uit.

Hogere opbrengst
Op dit moment zijn alleen de vroege aardappelen nog maar geoogst. Hier lagen de opbrengsten 1,5 ton per hectare hoger dan vorig jaar het geval was. De gemiddelde hectareopbrengst komt uit op 26,2 ton per hectare. Dat levert een een plus op van 416.000 ton.

Als gevolg van een groter areaal en betere oogst staan de prijzen onder druk, sinds het rooien is begonnen. De gemiddelde tafelaardappelprijs ligt momenteel rond de €15 per 100 kilo. De prijsrange bedraagt €9 tot €21. Vorig jaar bleven de prijzen nog stabiel, maar door de grotere oogst wordt dat dit jaar niet verwacht. In 3 weken tijd zijn de prijzen gedaald. Volgens insiders wordt voor fritesaardappelen momenteel 7 roebel per kilo betaald af land (€8 per 100 kilo).

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden