Inside Aardappelen

Hoelang houdt de aardappelgroei nog aan?

4 September 2018 - Niels van der Boom

Is er sprake van nagroei bij aardappelen en in welke mate dan? De afgelopen weken zijn groeizaam geweest, maar de gewassen zijn al ver gevorderd. De actuele proefrooicijfers laten een kleine toename in de opbrengst zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cijfers van Aviko Potato (week 35) tonen een toename van zo’n 4 ton per hectare over de bruto kilo’s. De grafiek eindigt nu op ongeveer 49 ton bruto, wat minimaal 5 ton onder de voorgaande jaren is. In die jaren groeiden de gewassen nog 5 weken door, maar het is niet aannemelijk dat dit herhaald gaat worden; zeker niet voor de vroegere rassen.

Onderwatergewicht valt tegen
Het percentage 50 millimeter opwaarts begint nu af te vlakken en zit rond de 75%. Het onderwatergewicht is in week 35 eveneens gedaald. De monsters 40 millimeter opwaarts hebben nu gemiddeld een onderwatergewicht van ongeveer 385 gram. Dat was in week 31 nog 400 gram.

Handelshuis Van der Linde in Emmeloord heeft reeds voor week 36 proefrooicijfers gepubliceerd. Daarmee loopt het 1 week voor op Aviko. De monsters (5 percelen met Innovator in de Noordoostpolder) komen uit op 55,38 ton per hectare, waarvan 86% grover is dan 50 millimeter opwaarts. Het gemiddeld onderwatergewicht bedraagt ruim 400 gram. Dat is al 3 weken stabiel.

Percelen doodgemaakt
In de voorgaande 3 jaren rooide Van der Linde in week 37 zijn laatste monsters. Het verschil met oogst 2017 bedraagt nu 8,14 ton per hectare, omgerekend is dat 13% minder. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde ligt de opbrengst 14% lager, maar het onderwatergewicht blijft 10 punten hoger. Inmiddels zijn 2 van de 5 percelen doodgespoten. De opbrengst bedraagt 58,9 en 47,6 ton per hectare; 1 perceel zit op bijna 60 ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden