Inside Aardappelen

Proefrooiing VTA: bandbreedte van 51 ton

4 September 2018 - Niels van der Boom

Proefrooiingen van VTA voor consumptieaardappelen bevestigen de verwachtingen van aardappeltelend Nederland. De telersvereniging becijfert dat de opbrengst 20% lager ligt dan in 2017. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is dit een daling van 16%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Medio augustus hebben VTA-leden een proefrooiing in de consumptieaardappelen uitgevoerd. Dit wordt gedaan door een vaste groep telers, die sinds 2001 monsters neemt. Zo hoopt VTA een representatief beeld te creëren. Het gemiddelde resultaat van alle monsters komt op 36,42 ton per hectare, tegenover 46,43 ton vorig jaar. Dat is een afname van 20%.

Enorme spreiding
Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is het verschil kleiner (16,1%). Opvallend is de spreiding in de individuele opbrengsten. Het beste perceel bevond zich medio augustus op 61 ton per hectare, terwijl het slechtste perceel de 10 ton per hectare niet eens aantikte. Naast droogte heeft ook waterschade (afgelopen voorjaar) voor een lagere opbrengst gezorgd.

Iets meer dan de helft van de knollen kwam in de maat 50 millimeter opwaarts. Dat was vorig jaar nog 61%. Het 5-jarig gemiddelde bedraagt 57%. Het knolaantal is wel gelijk aan het gemiddelde. Een aantal deelnemers noemt ook doorwas. Potentiële nagroei wordt als zeer verschillend beoordeeld.

Alle rassen ondermaats
Alle fritesrassen behalen een lager resultaat, ten opzichte van het gemiddelde. In de cijfers presteert Innovator het beste, met gemiddeld 40,21 ton per hectare. Op de tweede plaats 2 staat Agria (36 ton per hectare) en op plaats 3 staat Ramos (35,40 ton per hectare).

De overige gemonsterde fritesrassen zitten hier nog iets boven. De bemonsterde tafelaardappelrassen komen op 37,67 ton per hectare. Er is niet 1 ras te noemen dat door de mand valt, al is het wellicht opvallend dat Fontane niet verder komt dan 33 ton per hectare. Dit was vorig jaar nog 46 ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden