Inside Aardappelen

Prijsverhoging aardappelen bij Emsland Group

13 September 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Met het uitbetalen van een 'Rohstoffsicherungsprogramm' voor zetmeel- en vlokkenaardappelen geeft Emsland Group een sterk signaal af. De steun aan telers bestaat uit meerdere componenten. Die zorgen ervoor dat de prijzen voor bestaande contracten bij de aangesloten telers duidelijk worden verhoogd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De onderneming verkort tevens de betalingstermijnen voor aardappelen. Emsland Group maakte eind augustus bekend dat het hun ledentelers tegemoetkomt voor de desastreus lage oogst van 2018. De onderneming uit het Duitse Emlichheim betaalt via een 'Rohstoffsicherungsprogramm' (grondstofverzekeringsprogramma) een minimale betaling van €25 per ton zetmeel- en vlokkenaardappelen over alle tonnen die in de campagne van 2018/2019 worden geleverd.

Voorschot 2019
Van deze €25 per ton wordt €15 per ton als voorschot voor het afsluiten van een contract voor 2019 betaald. Ook wordt dit met de aardappelleveringen van 2019 verrekend. De contracten voor 2019 worden met het desbetreffende bedrag in prijs verhoogd, zodat een toezegging boven de reguliere contractvoorwaarden wordt gedaan.

In een tweede programma worden de telers extra beloond voor alle tonnen die zij boven het fabrieksgemiddelde afleveren. Voor die aardappelen geld een staffeling in 3 stappen van €25 per ton, €30 per ton en €35 per ton. Deze geldt voor de geleverde aardappelen tussen het fabrieksgemiddelde en 100% van het contractvolume.

De prijs voor het contract van 2019 wordt ook verhoogd

Geen voorbeeldfunctie
Emsland Group heeft niet de bedoeling om andere verwerkers te tonen hoe het moet. De maatregelen zijn genomen om telers in het extreem droge jaar een perspectief voor de toekomst te bieden en de grondstofvoorziening langdurig te waarborgen. Verder is het de intentie om het voor derden oninteressant te maken om te proberen aan Emsland contractueel gebonden grondstof op te kopen.

De telersvereniging, de Erzeugergemeinschaft für Industriekartoffeln im Emsland und der Grafschaft Bentheim r.V (EZG), heeft de premies geïnitieerd. Tussen fabriek en teler hebben meerdere constructieve gesprekken plaatsgevonden. Emsland is ervan overtuigd dat het nodig is deze stappen te zetten, om zodoende de klanten ook in de toekomst van een continue belevering te kunnen voorzien.

Streng toezicht
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving ziet Emsland er wel degelijk streng op toe dat de contractaardappelen worden geleverd. Er worden veel percelen in het veld bekeken, waardoor Emsland de situatie per regio kent. Als de verwerker vermoedt dat een teler aardappelen vrij verkoopt, wordt het Rohstoffsicherungsprogramm direct geannuleerd. Het is dan aan de teler om het tegendeel te bewijzen. Dit is duidelijk gecommuniceerd en goedgekeurd door telersvereniging EZG.

Hoewel er enige regen van betekenis is gevallen, rekent de verwerker niet op fikse verbeteringen van de opbrengst. De grootste schade was al voor de regen gedaan, en veel gewassen zijn vroegtijdig afgestorven. Op dit moment kan de regen ook voor nadelen zorgen. Doorwas treedt op in zowel vlokken- als zetmeelaardappelen. Dit verlaagt het onderwatergewicht, wat ongewenst is. Wellicht dat de zeer late percelen nog wel kunnen profiteren.

Over Emsland Group
Het Duitse Emsland Group bestaat uit meerdere dochterondernemingen, waarvan zetmeelproducent Emsland Stärke GmbH de grootste is. Verder heeft het bedrijf 3 vlokken en 1 granulaatfabriek. De ambitie is om de vlokkencapaciteit te vergroten. Volgens planning zal nog 1 nieuwe fabriek voor oogst 2019 operationeel zijn. In seizoen 2016/2017 had Emsland Group een geschatte omzet van €600 miljoen. De zetmeelcampagne voor oogst 2018 is op 3 september van start gegaan. De vlokkenfabrieken draaien al sinds eind juli en begin augustus.

Boerenbusiness organiseert vrijdag 14 september een seminar op de AgroTechniek Holland, als afsluiting van de Gewastour. In het seminar wordt een analyse gegeven van het groeiseizoen, de prijsontwikkeling en wordt een prognose van de opbrengst gepresenteerd. Meld u hier aan voor dit gratis seminar en ontvang uw toegangsbewijs.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden