Shutterstock

Inside Aardappelen

Waarom blijft de fysieke aardappelmarkt staan?

21 September 2018 - 27 reacties

De notering van Belgapom is in de afgelopen 4 weken strak blijven staan op €25 per ton (af land). Ook in Nederland lijkt de prijs voor aardappelen af land stabiel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland is de variatie in de prijzen wel groter, waarbij vooral grofte en ras bepalend zijn voor de uiteindelijke prijs. Met prijzen tussen de €25 en €28,50 per 100 kilo ligt deze wel iets boven die van de Belgische verwerkers.

Stabiele prijs
Over het algemeen is een stabiele af landprijs een bijzonderheid. Bij het begin van het (hoofd)oogstseizoen komt er vaak extra druk op de markt. Dit omdat de telers de percelen leeg willen hebben, de opbrengsten niet in de schuren passen en/of de kwaliteit niet goed genoeg is voor de bewaring.

Een oplopende fysieke aardappelmarkt in de af landperiode is zeker een uitzondering. Er zijn dan ook maar weinig oogstjaren waarbij dat ook het geval is geweest.

De notering van PCA ligt boven de notering van Belgapom.

De waarheid zal de komende weken boven water komen en daarmee zal de definitieve trend voor de rest van het seizoen ingezet worden. De markt lijkt voor nu in een soort adempauze te zijn beland.

Doorgaan met de oude oogst
Er zijn nog steeds verwerkers die vroege aardappelen wegwerken. Angst dat er een gat zou vallen na de vroege en middelvroege aardappelen is er niet meer, mede doordat er langer is doorgegaan met de oude oogst. Dit heeft ervoor gezorgd dat er 4 weken tijd is gewonnen en dat is nu terug te zien in de markt(ontwikkeling).

Aardappelverwerkers kunnen voor een belangrijk deel voorzien worden met contractaardappelen. Er zijn zelfs telers die klagen dat ze graag hun contracten (bijvoorbeeld Fontane) van de hoofdoogst willen leveren, maar dat deze niet worden afgeroepen. Ook is er soms geen ruimte voor die aardappelen.

Het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt.

Daling niet aan de orde?
Echter, een daling in die fysieke prijs lijkt op dit moment ook niet aan de orde te zijn. De verwerkers maken gebruik van de markt (af land) om een deel van hun verloren positie (de contractaardappelen die niet gegroeid zijn) in te halen/kopen. Daarmee geven ze een sterke bodem aan de markt.

Daarnaast wordt er zelfs de voorkeur gegeven aan vrije aardappelen en aardappelen uit het alternatieve circuit (tafel- en zetmeelaardappelen), in plaats van de (relatief goedkope) contractaardappelen. Het betekent dat de telers vaak nog even moeten wachten.

De aardappeltermijnmarkt lijkt inmiddels gevangen te zijn tussen de €30 en €32 per 100 kilo. De handel en verwerkers geven aan dat zij voor dat geld wel aardappelen wel willen kopen (levering februari/april), maar niet die van de termijnmarkt. Immers, van papier kan je geen frites bakken.

Ontwikkeling nagroei
Daarnaast zijn er nog een aantal factoren in de markt die van invloed zijn op de prijs. Zo is niet goed duidelijk hoe de nagroei zich ontwikkelt in Noordwest-Europa. In Wallonië wordt gemeld dat de meeste aardappelen doodliggen en er niet veel groei meer is, terwijl doorwas in Vlaanderen een grote rol speelt. De percelen met Bintje, die nu geleverd worden, hebben vaak 20% tot 40% glas. Dat brengt ook logistieke uitdagingen met zich mee.

In Nederland zijn de berichten wisselend. In diverse delen van Nederland kampen telers nog steeds met droogte en daardoor verwachten zij geen nagroei. In Flevoland lijkt men het meeste te profiteren van de regen en de nazomer, waardoor de opbrengsten als redelijk worden omschreven.

Daarentegen verwacht Duitsland een recordlage oogst. Er is inmiddels een begin gemaakt met de hoofdoogst voor de bewaring. Frankrijk staat er beter voor (in vergelijking tot België), maar de opbrengst zal zeker 10% tot 15% lager zijn dan vorig jaar. Dit in tegenstelling tot dat wat de NEPG meldt (4%).

De komende tijd zal de markt gedomineerd worden door de kwaliteit en opbrengst, om zodoende in de oogst zijn definitieve geheim prijs te geven. Daarmee zal de markt verder een richting kiezen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden