Shutterstock

Inside Aardappelen

Extreem lage Duitse aardappeloogst bevestigd

26 September 2018 - Niels van der Boom

De Duitse Statistisches Bundesamt Destatis en het ministerie van Landbouw (BMEL) bevestigen de zeer lage aardappeloogst. De voorlopige cijfers voor de oogst van 2018 werden woensdag 26 september gepresenteerd tijdens de 'Kartoffel Herbstbörse'. Naar verwachting daalt het totale volume met 25%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het definitieve oogstcijfer voor 2017 stelt de ministeriële statistiekdienst Destatis op 11,7 miljoen ton. De oogst van 2018 wordt geraamd op zo'n 8,7 miljoen ton. Het is een daling van 3 miljoen ton (-25%). Ook moet worden opgemerkt dat oogstjaar 2017 ver boven het meerjarig gemiddelde lag.

Niet eerder zo slecht
Toch gaat de huidige oogst, in vergelijking tot oogstjaar 2016 (10,8 miljoen ton) en 2015 (10,4 miljoen ton), als zeer tegenvallend de boeken in. Als we nog verder terug in de tijd gaan (2001), dan tonen de oogstcijfers aan dat er niet eerder zo weinig aardappelen werden geoogst. In oogstjaar 2013 ging een deel van de Duitse oogst verloren, wegens hevige regenval in de zuidelijke deelstaten (met name in Beieren).

25

procent

lager ligt het totale volume dit jaar

In oogstjaar 2013 kwam de definitieve aardappeloogst uit op 9,7 miljoen ton. Het jaar 2018 weet daar nog 1 miljoen ton onder te komen. Bovendien was het areaal in 2013 ongeveer 7.200 hectare kleiner.

Het droge en warme weertype van deze zomer heeft veel effect gehad op de teeltgebieden in het noorden van Duitsland, waar (in verhouding) de meeste aardappelen groeien. Het totale areaal in Duitsland bedraagt dit jaar 250.200 hectare, waarvan 45% in de deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt geteeld.

Daarnaast zijn ook de meeste aardappelverwerkers zijn in het noorden van het land gevestigd. Proefrooicijfers komen uit op 35 ton per hectare. Dat is een afname van 25%, en dat is sinds 2003 niet voorgekomen. Alleen in het zuiden van Duitsland liggen de opbrengsten soms op een gemiddeld niveau.

Droge rooiomstandigheden
In het oosten van Duitsland liggen de aardappelopbrengsten het laagste, maar hier is wel voldoende regen gevallen om te kunnen rooien. Op veel andere plaatsen in Duitsland is het namelijk te droog om (zonder beschadigingen) te oogsten, zo merkt het ministerie op.

Daarnaast wordt dit seizoen ook een behoorlijke uitdaging voor de Duitse aardappelverwerkers, gezien zij te maken hebben met een beperkt volume aan grondstoffen. Dit geldt echter voor alle afnemers binnen de EU-5 en Polen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden