Shutterstock

Inside Aardappelen

Hoeveel lager eindigt de Franse oogst?

2 Oktober 2018 - Niels van der Boom

Dat ook de aardappeloogst in Frankrijk tegenvalt, is een feit. Wat de exacte opbrengst is, blijft echter giswerk. De cijfers van de overheid en telersorganisatie UNPT lopen sterk uiteen. Wat is waar en op welk cijfer komt de opbrengst?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Franse landbouwministerie Agreste kwam in de maand augustus nog met positieve cijfers over de aardappeloogst naar buiten. Echter, ook zij ramen de oogst van 2018 inmiddels lager. In hun laatste prognose komt die daling uit op 4,5%, goed voor 300.000 ton aardappelen. Hierdoor zou de totale aardappelopbrengst op 6,07 miljoen ton uitkomen.

Welke cijfers zijn waar?
Als we naar de cijfers van telersorganisatie UNPT kijken, dan tonen deze een compleet ander beeld. De proefrooicijfers, afkomstig uit de tweede helft van september, tonen aan dat de opbrengst meer dan 10% onder het 5-jarig en 10-jarig gemiddelde ligt. Er wordt gesproken over circa 44 ton per hectare. Daarmee missen de Franse aardappelgewassen minimaal 5 ton aan product. Met eigen cijfers komt UNPT op een oogst tussen 5,2 en 5,7 miljoen ton.

Wat het lastig maakt, is de wisseling in opbrengst. De cijfers vliegen alle kanten op en zijn onder andere onderhevig aan de grondsoort, het ras, de locatie en bovenal de mogelijkheid tot beregenen. Wat de organisatie wel kan zeggen, is dat beregende percelen gemiddeld 13 ton aardappelen per hectare meer leveren, ten opzichte van niet-beregende velden.

Tafelaardappelen gewild
CNIPT, de interprofessionele nationale aardappelorganisatie in Frankrijk, onderschrijft de cijfers van UNPT. Het spreekt van opbrengsten die tussen de 6% en 25% lager liggen. In de tafelaardappelregio Champagne valt het relatief gezien mee, omdat hier veel beregend wordt. Verwerkers stropen tafelaardappeltelers af om vrije aardappelen te kopen; vooral rassen met een hoog droge stofgehalte zijn populair. Voor CNIPT is dat een probleem. Enerzijds wil het hun leden in de tafelaardappelsector tevreden houden, maar anderzijds ook de fritesindustrie.

Deze cijfers komen niet als een verrassing. Met de Belgische cijfers in het achterhoofd is het ondenkbaar dat (frites)aardappelpercelen net over de grens flink beter zijn gegroeid. Waar mogelijk verwarring ontstaat, is bij de teelt van tafelaardappelen in de Champagne en verder naar het zuiden. Hier kan veel beregend worden. Voor de fritesaardappelmarkt is deze teelt minder interessant, al worden ook deze partijen nu bemachtigd.

Nagroei mist
Daar waar Nederland in september nog een beetje kon profiteren van de neerslag, is dat in België en Frankrijk nauwelijks het geval geweest. De Belgische cijfers tonen zelfs aan dat de opbrengst in Wallonië fors lager ligt dan die van Vlaanderen, terwijl dit beeld normaal gesproken toch juist andersom is.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden