Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt te stil voor tijd van het jaar

2 November 2018 - 2 reacties

De markt stond deze week in het teken van de oogstramingen van het CBS. Vaak zijn deze oogstcijfers een aanleiding voor de markt om een beweging te maken of roering in de markt te brengen. Echter, de markt deed er niets op af, wat opvallend is voor het huidige hoge prijsniveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoge prijsniveaus geven doorgaans een hoge volatiliteit (beweeglijkheid), maar nu lijkt de markt in beton gegoten. Daarmee reageert de markt anders dan in voorgaande jaren waarin sprake was van schaarste. In het jaar 2006 maakte de markt in deze fase van het seizoen bijvoorbeeld een sprong omhoog.

Wat zegt dit over de huidige markt?
De aardappelprijs wordt voornamelijk gedreven door vraag en aanbod en daarnaast zijn ook stemming en verwachtingswaarde belangrijk. In 2006 liep de prijs op, door de constatering van glasaardappelen. Daardoor ging een deel van de oogst verloren.

Er is dit seizoen ook sprake van glas, met name bij Bintje in België. Telers bieden hun aardappelen aan, omdat ze bang zijn voor bewaarproblemen. De hoge uitval en het vele werk (zoutbad) maakt dat de prijs van Bintje dramatisch gezakt is (Belgapom noteert €15).

Het aanbod is groot en laat geen ruimte aan andere rassen om te stijgen in prijs. Waar 2006 verwachtingswaarde liet zien in de termijnmarktprijs, laat de termijnmarkt van vandaag deze niet zien. De onzekerheid onder de deelnemers is te groot.

Onzekere markt
Hoe pakt de Cash Settlement uit en hoe gaat Belgapom zijn notering voor Bintje positioneren? Het zijn allemaal vragen waar de komende maanden antwoord op moet komen. Deze onzekerheid maakt de koper op de termijnmarkt terughoudend.

De aardappeltermijnmarkt noteert onder het niveau van 2006.

Ook de strategie van de verwerkende industrie maakt de markt onzeker. Zij weten de markt rustig te houden door geen vraag te geven, maar te wachten op aanbod van partijen met (kwaliteit)problemen. Zullen ze de verwerking op een lager pitje zetten wanneer de fritesprijs niet meestijgt met de aardappelprijs? Een feit is in ieder geval dat ze op dit moment de grootste bezitter van aardappelen zijn.

Bij een contractvolume van 70% en een opbrengstderving van 23% (cijfers van het CBS) betekent dit dat ze al 90% van de aardappelen in hun bezit hebben. Het gevecht zal dan om de laatste 10% gaan. Gaat men dit doen of wacht men het af tot het einde?

Afwachtende houding
Op dit moment wordt er een afwachtende houding aangenomen en dat maakt dat de markt 'lui en duur' aanvoelt en eigenlijk te stil voor de tijd van het jaar is. De overgang van de af landperiode naar droog uit de schuur zou ook tot een beweging kunnen leiden, maar daar zijn nog geen tekenen van. De markt zit dus te wachten op een impuls, blijkbaar was het CBS-cijfer dat niet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden