Het ontbeert de aardappelmarkt ook deze week aan impulsen om de daling te keren. De termijnmarkt sluit daardoor voor de derde week op rij lager. Het is voor veel marktvolgers een vreemde gewaarwording; immers, de droge zomer heeft diepe sporen nagelaten in de opbrengsten.
De recordlage aardappelopbrengsten zorgen er momenteel in ieder geval nog niet voor dat er recordhoge prijzen worden betaald (in tegenstelling tot de uienmarkt). De handelaren en verwerkers omschrijven de markt als 'lui-duur'. Het is een benaming die vaak gevolgd wordt door een daling van de prijs.
Dat de markt in een neerwaartse tendens zit, heeft een aantal oorzaken. Voor de termijnmarkt wordt dit vooral veroorzaakt door onduidelijkheid en het uitblijven van de cash settlement. De deelnemers van de termijnmarkt gingen ervan uit dat de EEX deze week (week 45) de eerste cash settlement zou uitgegeven. Dit zou ruis over hoe deze samengesteld gaat worden, kunnen wegnemen.
Impact van Bintje
De deelnemers van de termijnmarkt maken zich zorgen over de impact van Bintje in de noteringen van België en Frankrijk. De prijs voor Bintje is teruggezakt naar €15 en lijkt voorlopig ook niet te gaan stijgen. Daarnaast is er veel aanbod van dit probleemras. De slechte kwaliteit en het feit dat het product niet bewaarbaar is (vanwege glas), zorgt voor een versneld aanbod. Dat drijft de prijs verder naar beneden. Volgens de Belgische handelaren zou dit tot Kerst kunnen aanhouden.
Ook in de aardappelmarkt geldt de wet van zwaartekracht; daarbij zuigt de lage prijs voor Bintje de prijs van de gewilde goede rassen mee naar beneden. Met het uitkomen van de cash settlement zou de onzekerheid weggenomen worden en krijgen de deelnemers van de termijnmarkt meer inzicht in wat het referentiekader is waarop ze handelen. Zolang dit kader niet duidelijk is, zal de markt weinig nieuwe kopers trekken.
Weinig reuring
In de fysieke markt is ook weinig reuring te ontdekken. Verwerkers krijgen hun grondstof relatief makkelijk en hoeven niet actief de markt op om te kopen. Het verwachte gat tussen de af landperiode en droog uit de schuur lijkt dan ook niet te komen. Het aanbod van de partijen die problemen hebben in de bewaring, zorgen ervoor dat de prijs licht onder druk staat. De vraag is dan ook: kan de €25 de komende weken worden vastgehouden?
Ook nu lijken de verwerkende industrieën de beperkende factor te zijn in het aanbod. De planning zit vol en het extra aanbod is lastig te plaatsen. Bovendien geeft een neerwaartse markt altijd meer aanbod, omdat telers bang zijn om de boot te missen.
Nieuwe impulsen
De telers hebben met het afronden van de oogst duidelijkheid gekregen over de hoeveelheid vrij te verkopen tonnen, en zij willen dan ook graag hun 'golden ticket' verzilveren. Het is wachten op nieuwe impulsen in de markt. De export zou daar een onderdeel van kunnen zijn. Inmiddels zijn er al wat transacties gedaan voor chips richting Engeland (voor hogere prijsniveaus), maar dat is nog mondjesmaat.
De reguliere export geeft wel kansen, maar ligt op het moment net even te laag qua prijsniveau (of de aardappelen zijn hier te duur) om het tempo erin te krijgen. De andere kanskaart ligt in de bewaarbaarheid en het voorjaar; wetende dat het areaal van Première met minimaal 30% zal krimpen.