Shutterstock

Inside Aardappelen

Prestatieprijs Avebe bereikt recordhoogte

22 November 2018 - Kimberly Bakker

Avebe realiseerde over boekjaar 2017/2018 een prestatieprijs die wederom hoger ligt dan vorig boekjaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de prestatieprijs worden het coöperatief resultaat en aardappelgeld samengevoegd. Het coöperatief resultaat bedraagt in boekjaar 2017/2018 ongeveer €7,8 miljoen, wat circa €1,5 miljoen meer is dan vorig jaar. In de algemene ledenvergadering van december zal de coöperatie voorstellen om een nabetaling te doen van bijna €2,9 miljoen. Daarmee komt de uitbetaalratio op 98%.

"We zijn trots op de resultaten die we hebben kunnen realiseren. Het laat de potentie van Avebe zien en wat we samen kunnen bereiken. Zeker in het huidige boekjaar (dat net begonnen is) zal dat een speerpunt zijn", aldus Bert Jansen, bestuursvoorzitter bij Avebe.

Goede ontwikkelingen
Het positieve resultaat wordt volgens de aardappelcoöperatie met name veroorzaakt door de goede volumes, goede productieresultaten en goede ontwikkelingen in de markt. Zo liet onder meer de productie en verkoop van het aardappeleiwit een positieve trend zien.

Ondanks de goede resultaten liet Avebe woensdag 21 november weten 1 van haar 2 zetmeelfabrieken al begin december te sluiten (in plaats van februari). Dit heeft vooral te maken met de lage aardappelopbrengsten van dit jaar.

Grote investeringen
Avebe investeerde afgelopen jaar ruim €55 miljoen in verdere uitbreiding van de productiecapaciteit van eiwit. Ook werd er geld vrijgemaakt voor optimalisatie en verduurzaming van bestaande faciliteiten. "We kunnen op de lange termijn alleen met goede resultaten relevant zijn voor onze leden. We zullen dit jaar onverminderd doorwerken aan het realiseren van onze strategische doelstellingen."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden