Shutterstock

Inside Aardapelen

Frankrijk is witte raaf onder EU-landen

12 December 2018 - Anne Jan Doorn

De Franse aardappeloogst valt lager uit dan vorig jaar. Het land blijkt de witte raaf onder de aardappeltelende landen in Europa te zijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelopbrengst in Frankrijk komt uit op 5,85 miljoen ton, wat 10% minder is dan vorig jaar. In dat jaar kwam de oogst op 6,5 miljoen ton uit. Dat de opbrengst met 'slechts' 10% gedaald is, is met name te wijten aan een fikse areaalvergroting (+3,6%) tot 142.710 hectare.

Lagere hectareopbrengsten
De gemiddelde hectareopbrengst (bruto) komt uit op 41 ton per hectare, wat 13% minder is dan vorig jaar. De UNPT tekent daarbij aan dat de netto-opbrengsten lager uitvallen door onder meer doorwasproblemen. Toch heeft het land het minste te lijden gehad onder de droogte van de afgelopen zomer. De opbrengst per hectare is zelfs hoger dan in 2016.

Juist in de grootste Franse aardappelgebieden viel de opbrengst tegen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om Nord-Pas-de-Calais (-11,6%) en Picardië (-10,6%). In Normandië daalde de opbrengst het sterkste, met een min van 26%.

Frankrijk profiteert
Ondanks de lagere opbrengsten, kan Frankrijk profiteren van de lage opbrengsten in de rest van Europa. Die liggen gemiddeld nog eens 10% tot 15% lager dan in Frankrijk. Zo bleek uit een schatting van AHDB dat de aardappeloogst in Engeland 18,9% lager is dan vorig jaar (4,9 miljoen ton). In Nederland is de opbrengst 23% minder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox