Shutterstock

Inside Aardappelen

Met Britse opbrengsten is beeld in EU compleet

13 December 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

De aardappelopbrengsten in het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn fors lager uitgevallen. Dat heeft AHDB Potato laten weten. Hoe vallen de opbrengsten aan de overkant van de Noordzee uit, en wat is het totale beeld van de Europese Unie (EU)?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De totale aardappelopbrengst in het VK komt uit op 4,9 miljoen ton. Dat is 13% lager dan het 5-jarig gemiddelde. Dit heeft niet alleen te maken met droge groeiomstandigheden, maar ook met de areaaldaling van ongeveer 4,4%.

De hectareopbrengsten in het VK kwamen uit op 40 ton, wat 20% lager is dan de opbrengst van vorig jaar en 13% lager dan het 5-jarig gemiddelde. In het VK heeft ongeveer de helft van het areaal de beschikking over beregeningsmogelijkheden.

Minder problemen voor Schotland
Volgens AHDB heeft Schotland niet zo veel last gehad van de droogte. De hectareopbrengsten in het land zouden zelfs met 3% zijn toegenomen. Echter, ook daar laat de productie een afname zien, met name door de afname in het areaal. De lokale akkerbouwers zijn het niet eens met de cijfers van het AHDB. Zij schatten in dat de opbrengst in het land eerder 10% tot 20% lager ligt.

Met de Britse cijfers is het Europese beeld van de aardappelopbrengsten compleet. Hieronder staat een overzicht van de opbrengsten in de EU-5, vergeleken met 2017.

Land Opbrengstdaling Aardappelopbrengst
Frankrijk -10% 5,85 miljoen ton
Verenigd Koninkrijk -19,6% 4,9 miljoen ton
Nederland -23% 3,1 miljoen ton
Duitsland -25% 8,7 miljoen ton
België -32% 3,5 miljoen ton

Hoe presteert Polen?
Daarbij kunnen we de Poolse cijfers niet achterhouden. De opbrengsten in het land komen uit op 7,4 miljoen ton, 20% minder dan vorig jaar. We kunnen concluderen dat de totale aardappeloogst in EU-5 op 26,05 miljoen ton blijft steken. Dat is heel anders dan aan het begin van het seizoen werd verwacht.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden