Shutterstock

Inside Aardappelen

Belgen zetten Nederlandse notering fors hoger

24 December 2018 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

PotatoNL maakte afgelopen week een fikse stap. Wat was hier de reden voor, en volgt er wellicht meer? De notering start in 2019 in ieder geval op het hoogste niveau van 2018.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze fikse stap was vooral terug te zien bij categorie 1 fritesgeschikte aardappelen. Er werd 20 december zelfs €33 per 100 kilo genoteerd, wat een plus van €3 is. De onderkant van de prijsrange bleef onveranderd op €26,50. Het betekent dat er gemiddeld gezien €1,50 hoger werd genoteerd.

Voor categorie 2, waar de noteringen normaliter hoger liggen, kwam de bovenkant van de prijsrange op €32 per 100 kilo. De onderkant kwam bij deze notering uit op €30, waarmee de stijging uitkomt op €1.

Kooplust bij Belgische verwerker
De hogere notering is voornamelijk het gevolg van enige kooplust bij een kleinere Belgische verwerker. Die heeft in Noord-Nederland een relatief groot volume (ongeveer 500 ton) fritesgeschikte aardappelen van bovengemiddelde kwaliteit vastgelegd.

Of het hier om een incident gaat of dat er meer handel gaat komen, valt nog te bezien. Wanneer er niet meer vraag komt, zal het lastig zijn om de bovenkant van de prijsrange van categorie 1 fritesgeschikte aardappelen te handhaven. Dit kan er wellicht voor zorgen dat er een kink in de kabel van de positieve prijstrend komt.  

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden