Shutterstock

Inside Aardappelen

Termijnmarkt start 2019 op bijna hoogste punt

2 Januari 2019

Op de eerste handelsdag van 2019 sloot de termijnmarkt van het aprilcontract op bijna het hoogste punt van het seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het startschot voor 2019 wordt ingegeven door de toenemende vraag in combinatie met het beperkte aanbod. Dit heeft hogere marktprijzen en noteringen tot gevolg. Het blijkt wederom dat het lastig is om te kopen in stijgende markten. 

Wanneer er al aanbod wordt gegeven, dan is dat veelal het resultaat van kwaliteitsproblemen. Het 'gewoon' in de vrije markt bijkopen, is echter uiterst lastig. De telers denken namelijk al gauw aan marktprijzen van ruim €30 per 100 kilo; zeker nu de termijnmarkt ook die richting opgaat.

PAT-Index
Door het gebrek aan de vrije aardappelen, bepalen de meeleverkilo’s de Nederlandse marktprijs. De PAT-Index laat dan ook een duidelijke stijging zien en gaat voor het eerst sinds de introductie een aantal weken geleden door het niveau van €30 heen.

PAT-Index gaat voor het eerst door niveau van €30 heen.

De conclusie is dat de ondertoon in de markt onverminderd vast is. Met betrekking tot de cash settlement is het nog even afwachten of de Franse notering de stap van de Belgische noteringen volgt. Frankrijk is het land met (in verhouding) de meeste aardappelen in voorraad, vergeleken met de 4 andere grootste aardappellanden (België, Nederland, Engeland en Duitsland).

Het grotere Franse areaal en de in verhouding redelijke hectareopbrengst (zeker ten opzichte van wat er in België is geoogst) kan een wat ander marktgevoel opleveren. 

Niveau van €30
Nu het niveau van €30 nadrukkelijker in beeld is gekomen, kan de afzet van eindproduct in de verdrukking komen. Althans, dat is het signaal wat de verwerkers geruime tijd geven. Echter, tot nu toe lijken de verwerkers het voetje nog niet echt van het gas te hebben gehaald.

In basis hebben verwerkers de tijd gehad om afnemers te laten wennen aan de hogere fritesprijzen en ook is een belangrijk deel van de verkoop eerder in het seizoen gedaan (met beduidend lagere prijzen). De tijd zal leren hoe het marktverloop verder zal zijn en of het historische oogstjaar 2018 ook echt als historisch de boeken in zal gaan.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden