Shutterstock

Inside Aardappelen

Duitsland duikt met vaste stemming 2019 in

4 Januari 2019

De Duitse aardappelmarkt is het nieuwe jaar met een vaste stemming ingedoken. REKA noteerde vrijdag 4 januari voor de fritesaardappelen voor het eerst dit seizoen boven het niveau van €30.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van de laatste bekendmaking van 2018 wordt er gemiddeld €1 hoger genoteerd. De bovenkant van de markt wordt met maximaal €32 ingevuld door Innovator (voor levering april zou €35 betaald zijn). Dit ras wordt gevolgd door Agria (€30 tot €31) en Fontane (€29 tot €30).

Rustige start
Doorgaans start het jaar in Duitsland (net zoals in omringende landen) rustig. Telers neigen in 'gewone jaren' na de feestdagen aanbod te geven. Niet zelden komt het voor dat de markt (prijstechnisch gezien) tot in de maand februari onder druk staat. De afloop van het seizoen is dan afhankelijk van de stemming die zich vanaf maart ontwikkelt.

Deze stemming ontstaat op basis van de Europese aardappelvoorraad, maar ook door een vroeg of laat voorjaar. Echter, dit seizoen liggen de kaarten anders, vooral door de fors lagere aardappeloogst in alle belangrijke aardappellanden.

Achterblijvende noteringen
In Duitsland bleven de noteringen (zeker gezien de prijsontwikkeling in Nederland) achter. Zo startte de cash settlement in november met een inbreng op €25,03, waar dat vanuit Nederland €29,10 (ruim €4 meer) was. In de laatste cash settlement van 2018 was het verschil al kleiner, maar altijd nog bijna €3. De inbreng vanuit Duitsland was toen €27, terwijl Nederland €29,91 inbracht.

De reden voor het relatief grote verschil tussen de noteringen komt door het aanbod (de laatste maanden) van goedkopere tafelaardappelen, die de verwerkers in handen konden krijgen. Nu ook deze markt stappen omhoog zet (aanbod droogt op), is dat terug te zien aan de noteringen in de fritesaardappelmarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden