Agrifoto

Inside Aardappelen

Prijsvorming Bintje: van shit naar hit

8 Januari 2019 - Niels van der Boom

Het aanbod van de mindere kwaliteit aardappelen van het ras Bintje speelt al het hele seizoen een rol. Eind november kwam de prijs in beweging, begin januari pikt het ras een graantje mee en nu maakt het een opmerkelijke prijssprong.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het marktbericht van dinsdag 8 januari vermeldt PCA/Fiwap een indicatieprijs voor Bintje tussen €25 en €30 per 100 kilo. Daarmee komt de bovenkant op gelijke hoogte met Fontane en Challenger, die ook €30 noteren. Als meest gehanteerde prijs wordt €25 genoteerd, bij een vaste marktstemming.

Belgapom noteerde deze week €27,50 per 100 kilo als meest gehanteerde prijs, op basis van gedane zaken door de industrie. Die prijs is €2,50 hoger dan de week ervoor. In tegenstelling tot de Franse notering (RNM) hanteert Belgapom 1 prijs voor het ras; het maakt geen onderscheid in de kwaliteit.

Kwaliteit
De prijs voor Bintjes is opmerkelijk, gezien de specificaties. Het gaat om partijen met een onderwatergewicht van 335 gram en een maximum van 15 drijvers. Het zijn sporen die een extreem groeiseizoen bij dit ras heeft nagelaten. Dit weerhoudt de Belgische industrie er niet van om toch Bintje te verwerken, omdat de populariteit die het ras nog steeds in eigen land heeft.

Pootgoedprijs
Ook de pootgoedprijzen voor Bintje klasse A zitten sinds half november in de lift. Voor 28/35 millimeter wordt €110 per 100 kilo betaald en voor 35/45 millimeter is dat gemiddeld €80 per 100 kilo. Een dergelijke stijging was 2 jaar terug eveneens merkbaar, toen er ook een pootgoedtekort was. De prijs liep toen half januari op tot bijna €150 per 100 kilo.

De prijsvorming van Bintje is uitzonderlijk. Die startte aanvankelijk op €25 per 100 kilo, om vervolgens te dalen naar de bodem van €15 per 100 kilo. De slechte kwaliteit was hier debet aan. Vanaf december ging de prijs in rap tempo weer omhoog.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden