Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappelopbrengst Zweden laagste ooit

15 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

De aardappelopbrengst in Zweden heeft dit jaar het laagste niveau ooit bereikt. Dat laat de Zweedse landbouwraad op haar website weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er werd in 2018 in totaal 449.400 ton consumptieaardappelen geoogst in Zweden. Dat is 15% minder dan vorig jaar en 17% minder dan het 5-jarig gemiddelde. Op sommige percelen konden de aardappelen niet geoogst worden, omdat ze te klein waren. 

De oogst van de zetmeelaardappelen viel nog meer tegen en kwam 20% lager uit dan in het jaar ervoor. Dat schrijft Jordbruksverket, de Zweede landbouwraad.

Ook het areaal nam af
De reden voor de daling was niet alleen de droogte, want ook het areaal consumptieaardappelen daalde (-6% tot 16.000 hectare). Er werd juist een groter areaal gebruikt voor primeurs en ook het aandeel biologische aardappelen nam toe.

Nederland exporteert doorgaans behoorlijke hoeveelheden naar Zweden. In 2018 werd (van juli tot en met november) 5.500 ton naar het land geëxporteerd. In 1 jaar tijd (januari 2017 tot en met december 2017) werd 16.353 ton naar het land geëxporteerd. 

De export naar Zweden loopt dit seizoen behoorlijk achter.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden