De aardappelverwerking heeft een flinke veer gelaten. Waar de aardappelverwerking in oktober nog absolute records schreef, zakt de verwerking nu terug tot een dieptepunt. De vraag rijst hoe dit mogelijk is?
Uit de cijfers van Brancheorganisatie Akkerbouw blijkt dat er in december 275.800 ton aardappelen is verwerkt. In juli 2015 werd voor het laatst zo'n lage hoeveelheid aardappelen verwerkt. Echter, dat is een maand waarin de verwerking doorgaans altijd op een relatief laag pitje staat.
Problemen bij verwerkers
Wanneer we de periode waarin fabrieken gereinigd worden (juni en juli) uitsluiten, dan is het verwerkingscijfer voor het laatst zo laag geweest in december 2012. Het is nu dus wel duidelijk dat er wat aan de hand is bij de aardappelverwerkers.
Een reden hiervoor kan de brand van 30 november in een fabriek van McCain zijn. Uit navraag blijkt dat de brand niet groot was, maar dat de fabriek wel deels heeft stilgelegen. Echter, voor Oud en Nieuw was de fabriek alweer volledig actief. De fabriek in Lelystad is een van de grotere fabrieken in Europa en de gedeeltelijke sluiting kan daarmee een invloed hebben gehad.
Feestdagen
Een andere factor die het lage verwerkingscijfer kan verklaren, is dat de maand december met Kerst en Oudejaarsdag te maken heeft. Normaliter draaien de fabrieken dan gewoon door, maar bij een grondstofgebrek kan die situatie anders zijn. Hoe het ook zij, het is duidelijk dat ook de verwerkende industrie met extremen te maken heeft.
Van de 275.800 ton is 121.800 ton verwerkt tot voorgebakken product en ruim 27.000 ton tot overige producten. Bijna 90.000 ton van de aardappelen was afkomstig van invoer, wat 32,5% van het totaal is. Dat is minder dan het gemiddelde van 2018 (36,6%) en 2017 (39%).