Agrifoto

Inside Aardappelen

Fikse prijsverhoging in contracten RTL Patat

23 Januari 2019 - Niels van der Boom - 12 reacties

Naast de aardappelverwerkers, publiceren ook onafhankelijke aardappelhandelshuizen hun teeltcontracten voor seizoen 2019/2020. Het Belgische RTL Patat verhoogt de prijzen fiks. Dit is deels vereist om de hogere pootgoedprijzen te kunnen compenseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

RTL Patat uit Menen-Lauwe (nabij Kortrijk) biedt contracten aan voor de rassen Fontane, Challenger, Lady Anna en Bintje. Over de hele linie stijgen de prijzen, ten opzichte van vorig seizoen, met maximaal €2,50 per 100 kilo. Het is een substantiële verhoging in vergelijking tot sommige andere verwerkers. "Deze prijsverhoging is echter noodzakelijk om de hogere pootgoedprijs te kunnen compenseren", zegt eigenaar Rik Tanghe.

Pootgoed doorslaggevend
"De beschikbaarheid en de prijs van het pootgoed is dit seizoen doorslaggevend", zo vervolgt hij. "Je kunt een mooi contract presenteren, maar het draait uiteindelijk om pootgoed. We zien de prijzen met €200 tot €400 per hectare stijgen. Dit betekent dat de contractprijs minimaal met €1 moet stijgen om dit te kunnen compenseren."

In de af landperiode van de hoofdoogst, startend in week 36, betaalt RTL Patat voor Fontane en Challenger €11 per 100 kilo. Voor levering uit de schuur komt daar €0,50 bovenop. In april is dit €15,70. Voor Bintje wordt in die maand €15 betaald en voor Lady Anna €17,50. In juni bedraagt de prijs voor Fontane €17,50, voor Bintje is dat €16 en voor Lady Anna €19. Ten opzichte van vorig seizoen stijgt de prijs met €2,20 tot €2,40 per 100 kilo.

Tweede rang
Volgens Tanghe is het steeds lastiger om voldoende uitgangsmateriaal te bemachtigen. "Handelshuizen verwijzen ons voor de licentierassen naar de fabrieken, die eerst hun eigen telers beleveren. Wij komen op de tweede plaats."

Hierdoor blijft er een rol voor Bintje, al ziet de aardappelhandelaar een splitsing ontstaan. "De grote telers telen niet langer Bintjes, maar richten zich op Fontane en Challenger voor de industrie. Vooral kleine telers, die hun product vrij verkopen, kiezen nog voor Bintje. Aangezien het een vrij ras betreft, is de pootgoedvoorziening iets gemakkelijker. De frituurzaken in België gebruiken nog wel graag Bintje en ook bij de thuisverkoop is het ras populair."

Aardappelpool
Naast België heeft RTL Patat ook contracttelers in Nederland; met name in Zeeland, waar het een vestiging heeft onder de naam Bres Potato (het oude Terra Point in Breskens). Ook heeft het een eigen aardappelpool. "Dit seizoen is het volume iets minder, maar komend seizoen neemt dit naar verwachting weer toe. Zowel in België als Nederland is meer interesse", meldt Tanghe. Ook Nederlandse telers kunnen aan de pool deelnemen. In thuisland België is RTL Patat nog steeds uniek met deze afzetvorm.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden