Agrifoto

Inside Aardappelen

Prijsverhoging Agristo levert netto rendement

24 Januari 2019 - Niels van der Boom

Aardappelverwerker Agristo gaat mee in de prijsverhoging bij de aardappelcontracten voor seizoen 2019/2020. Tegelijkertijd weet de verwerker zijn pootgoedprijzen in toom te houden, waardoor de verhoging netto voordeel oplevert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Agristo heeft behoorlijke groeiambities en steekt die niet onder stoelen of banken. In 2017 opende het een nieuwe fritesfabriek in Wielsbeke. De productie startte met 250.000 ton aardappelen, maar dit verdubbelt naar verwachting in 2019. Daar hoort ook een groter aardappelareaal bij. Naast België, Nederland en Duitsland worden er meer aardappelen in Noord-Frankrijk gecontracteerd. Ook heeft familiebedrijf Agristo vestigingen in Harelbeke, Nazareth en Tilburg.

De hoofdrassen waar Agristo mee werkt, zijn Fontane, Challenger en in iets mindere mate Innovator. Bintje vult volgens Steven de Cuyper, Agro Director bij Agristo, nog slechts enkele procenten van het totaal in. Over de gehele linie stijgen de prijzen met zo’n 20% ten opzichte van oogst 2018. Volgens De Cuyper ligt het prijsniveau zelfs iets boven die van 2017.

Prijsverschil
Agristo start met de in week 36 met de hoofdoogst voor af land. Fontane brengt dan €11 per 100 kilo op, Challenger €11,25 en Innovator komt uit op €12,50. Bintje noteert €10,50. "We noteren een klein prijsverschil tussen Fontane en Challenger, omdat Fontane op zandgrond iets sneller groeit", licht De Cuyper toe. Het verschil met vorig seizoen bedraagt €2 en €2,25. Het verschil bij Innovator is €2,50.

Begin november wordt voor Fontane €11,50, voor Challenger €12,50 en voor Innovator €13,50 betaald (droog uit de schuur). Dat is eind april gestegen tot €16 voor de eerste 2 rassen en €17,50 voor Innovator. Het verschil met vorig seizoen loopt voor dit laatste ras op tot €2,90 per 100 kilo. Alleen Fontane wordt tot juni gecontracteerd. De prijs bedraagt maximaal €18 per 100 kilo op einde seizoen.

Pootgoedprijzen
Het is bijzonder dat Agristo de pootgoedprijzen stabiel en in lijn met vorig jaar tracht te houden. "De prijzen zijn licht opgelopen, maar we willen deze toch min of meer in lijn houden met het meerjarig gemiddelde", licht De Cuyper toe. Of door de fijnere maatsortering minder kilo’s per hectare uitgeplant worden, durft hij niet te beamen. "Ik ga nu geen beloftes doen waar we nog geen zekerheid over hebben." Wel heeft het voldoende uitgangsmateriaal in handen om een areaalstijging te bewerkstelligen.

De opzet en voorwaarden in het contract blijven gelijk aan vorig jaar. "Deze zijn transparant en eenvoudig van opzet voor onze telers in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk", aldus de aardappelman. Het gaat om tonnencontracten met vaste prijzen en zonder terugleverplicht. Agristo betaalt uit vanaf 35 millimeter.

Het Belgische areaal kan nog 5% groeien

- Steven de Cuyper

Groeiambitie
De Cuyper verwacht niet dat het aardappelareaal in België dit jaar afneemt. "Ik schat in dat een maximale groei van 5% mogelijk is (goed voor 5.000 hectare). Dan zit België aan 100.000 hectare aardappelen en dat is simpelweg het maximale. Kijkend naar de beschikbare grond en rekening houdend met een gezonde teeltrotatie is meer niet mogelijk. Daarom dat wij steeds meer in Frankrijk actief zijn."

Het contracteren is dit jaar iets eerder van gestart. De vroege contracten, die eind november al werden gepresenteerd, worden nu stilaan afgerond. De nieuwe oogst start 1 tot 2 weken eerder, om zodoende het verwachte gat tussen de oude en nieuwe oogst op te vullen. Het bedrijf biedt geen meerjarige contracten, maar onderhandelt bewust elk jaar opnieuw met de teler en zegt dat dit wordt gewaardeerd door hun relaties.

Sectorbrede aanpak
De voorwaarden blijven gelijk, ondanks de discussie die afgelopen zomer ontstond. "Op korte termijn kunnen we niets veranderen", licht De Cuyper toe. "Wat ons betreft is dit een zaak voor de lange termijn, die bij uitstek door de op te richten brancheorganisatie moet worden opgepakt. Er moet een sectorbrede aanpak gerealiseerd worden. Aan de gestelde richtlijnen en adviezen kan iedere fabriek dan zijn eigen nuances geven. Ook het juridisch kader is zeer belangrijk. Je kunt nu wel snel nieuwe regels uitvinden, maar het jaar erop blijken die weer niet te passen. Ieder jaar is anders door de extremen die we zien. Daar past geen 'ad hoc-beslissing' bij."

Beginnen telers niet over een beregenvergoeding bij het onderhandelen? De Cuyper vindt het lastig: "Wie zijn bodemconditie, vruchtafwisseling en optimale bemesting goed op orde heeft en beregent, behaalt gemiddeld meer opbrengst en dus meer rendement. Meer teeltkosten worden dus wel degelijk beloond. We hebben ernaar gekeken, maar wat is beregenen? Is dat 1 keer 20 millimeter of 5 keer en op welk tijdstip? Dat is voor ons lastig te bepalen en controleren. We kunnen stellen dat de forse prijsstijging voor de vroege oogst, juist een vertaling is voor bijvoorbeeld een beregeningsvergoeding. Daarom pleiten wij voor een uniforme aanpak in de sector."

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox