Agrifoto

Inside Aardappelen

Areaal en prijs stijgen bij contract LWM

7 Februari 2019 - Niels van der Boom

Lamb Weston/Meijer verhoogt, net zoals andere Nederlandse aardappelverwerkers, zijn contractprijzen. Wie lang bewaart, kan op de grootste plus rekenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vasteprijscontracten voor Fontane en Challenger (af land) stijgen met €1,60 per 100 kilo. Voor de rassen Innovator en Markies is dit €1,80 per 100 kilo. Levering droog uit de schuur (eind april) kent een prijsverhoging van €2 en €2,20 per 100 kilo voor de bovenstaande rassen. Voor bewaren met mechanische koeling bedraagt de plus respectievelijk €2,50 en €2,70 voor week 17. De staffel wordt wekelijks verhoogd.

Start van af landseizoen
Een vaste week voor de start van het af landseizoen heeft de organisatie nog niet. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden in het komende voorjaar. Fontane start op €9,80 per 100 kilo en Innovator begint op €11,30 per 100 kilo. In week 17 is dat €14,20 voor Fontane en Challenger en €15,70 voor Innovator en Markies. Eind juni komt de prijs respectievelijk uit op €17,65 en €19,50, mits geleverd uit mechanische koeling.

De genoemde prijzen gelden voor de maat 40 millimeter opwaarts. Voor 35 tot 40 millimeter wordt een dagprijs uitbetaald. Lamb Weston/Meijer kent geen aftrek voor de aardappeltarra. Daarbij blijft het premiesysteem ongewijzigd en de maximale kwaliteitspremie bedraagt €0,90 per 100 kilo. Wel heeft de verwerker zijn prijzen voor levering op zondag flink verhoogd.

Areaaluitbreiding
De pootgoedprijzen stijgen volgens Lamb Weston/Meijer nauwelijks, met name door de meerjarige afspraken die het met pootgoedhandelshuizen heeft. Er is voldoende pootgoed beschikbaar om het areaal licht uit te breiden. Het rassenpakket blijft voor komend seizoen gelijk, maar er wordt wel ingezet op vernieuwing en verbreding van het aantal rassen voor de toekomst.

Afgelopen jaar bood de organisatie een 2-jarig of 3-jarig contract aan met een prijsplus. Deze contracten blijven bestaan, waarbij de huidige prijs meerjarig kan worden vastgelegd. Ook blijft het de lange bewaring, via de mechanische koeling, stimuleren. Dit om ervoor te zorgen dat er zo lang mogelijk op oude oogst kan worden doorgedraaid. Om aan het einde van dit verwerkingsseizoen over genoeg aardappelen te beschikken, worden aardappelen uit andere streken gehaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox