Agrifoto

Inside Aardappelen

Aviko start aardappelpool in Frankrijk

8 Februari 2019 - Niels van der Boom

Met ingang van teeltseizoen 2019/2020 start Aviko Potato met een aardappelpool voor de telers in Frankrijk. Voorheen bood het in Noord-Frankrijk louter vastprijscontracten aan. Het zet een nieuwe stap om de risico's van levering bij lage opbrengsten te verminderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanwege de intensieve bouwplannen zijn uitbreidingsmogelijkheden van de teelt, voor levering uit de schuur in Nederland en België, beperkt. Het gaat hooguit om een paar procent, maar in Noord-Frankrijk is dat anders. Aviko Potato is actief in het departement Hauts-de-France (Opper-Frankrijk), wat een samenvoeging is van de regio’s Nord-Pas-de-Calais en Picardië. Het is eveneens een van de grootste akkerbouwgebieden in het land.

Enorm teeltgebied
Met meer dan 3 miljoen hectare is het gebied groter dan België. De veelal extensief beteelde akkerbouwgebieden zijn ideaal voor de teelt van aardappelen. Belgische en Nederlandse verwerkers maken hier dan ook handig gebruik van. Recent kwam Clarebout nog in het nieuws, omdat de partij pal op de grens wil gaan bouwen.

Aviko heeft al een fabriek in de Belgische plaats Proven, op de grens bij Duinkerke; in 2008 nam het de Belgische aardappelverwerker Eurofreez over. In deze regio wil het de productie nu uitbreiden, maar voor verdere groei moet er ook een capaciteitsuitbreiding komen. Daarvoor werd al in 2016 een terrein aangewezen in het nabijgelegen plaatsje Poperinge en daar is het vooralsnog bij gebleven.

Logistieke beperking
De Nederlandse aardappelverwerker koopt al sinds de jaren '90 aardappelen in Noord-Frankrijk en dat gebeurt in toenemende mate. De aardappelen moeten vervolgens naar België of de fabriek in Steenderen vervoerd worden: een reis van zo’n 400 kilometer. In normale oogstjaren is dat te duur. En dus worden de groeimogelijkheden vanwege logistieke uitdagingen beperkt.

Momenteel verwerkt alleen McCain in Noord-Frankrijk aardappelen. De Belgische fritesproducenten blijven in eigen land. Aviko hoopt dat hier in de toekomst verandering in gaat komen. Kijkend naar de potentie, dan kan het aardappelvolume uit dit gebied verdubbelen, zo denkt het. Nu worden alle Franse aardappelen op een vastprijscontract geteeld, maar vanaf komend seizoen komt daar de aardappelpool bij. Een totaal nieuw concept voor de Franse markt.

Coöperatief belang
Heel anders dan in Nederland meldt Aviko dat de Franse aardappeltelers behoefte hebben aan het afdekken van hun risico’s. Ze telen het liefste aardappelen op een contract, met een vaste prijs. Het spreekt ze aan dat een boerencoöperatie eigenaar is van Aviko. Vanuit die coöperatieve gedachte wordt de Franse aardappelpool opgericht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden